Actualitat Actualitat del món local sobre telecomunicacions i societat de la informació

Taller Localret: Ciberseguretat per a Ajuntaments

La ciberseguretat s’ha convertit en un camp d’actualitat que exigeix un aprenentatge continu dels seus responsables. Treballadors, ciutadans i usuaris de serveis municipals viuen en un món digital, dins i fora de l’ajuntament. Quines mesures de seguretat TIC tenim configurades a les nostres eines i dispositius? Com garantim la seguretat de la nostra informació digital?

Taller LOCALRET: Acostem els espais i serveis municipals al ciutadà (14 de febrer)

La relació de la ciutadania amb l’administració pública té una creixent demanda de digitalització que suposa un repte per moltes administracions públiques. El taller estarà dedicat a presentar les solucions del mercat que han adoptat a l’Ajuntament de Barcelona i l’Ajuntament de Sant Just Desvern per a la gestió d’inscripcions a activitats com les dels casals que requereixen d’una reserva de plaça o la gestió dels espais públics que poden ser objecte de lloguers o cessions que requereixen una planificació o una reserva de materials.

Enquesta LOCALRET: Sense banda ampla no hi ha serveis públics de qualitat

La falta de cobertura de banda ampla està frenant la modernització de les administracions públiques i està limitant les possibilitats de la població que viu en els municipis més petits. Aquesta és la principal conclusió que es desprèn de l’enquesta…

Fiscalitat de les empreses digitals: la Comissió proposa mesures per garantir que totes les empreses digitals tributin de manera equitativa a la UE

A continuació es transcriu nota de premsa de la Comissió Europea en referència a la Fiscalitat de les empreses digitals: la Comissió proposa mesures per garantir que totes les empreses digitals tributin de manera equitativa a la UE Nota de…

Wifi4EU: s’obre el termini d’inscripció per rebre finançament de la UE per instal·lar wifi en els espais públics

La participació ciutadana i les infraestructures, protagonistes de l’Assemblea General del Consorci Localret

L’Assemblea General del Consorci Localret ha assenyalat la participació ciutadana a través de la plataforma DECIDIM i les infraestructures de telecomunicacions com aspectes essencials en l’equilibri, la cohesió i la qualitat democràtica del territori. Durant la sessió també s’ha presentat l’informe de gestió i s’ha aprovat el pressupost per a l’any 2018. La cloenda de l’acte ha anat a càrrec de Jordi Puigneró, Secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat de Catalunya.

La Generalitat ampliarà al 99% de la població la cobertura de banda ampla a 20Mbps

El 99% de la població de Catalunya i el 91% del territori tindran cobertura de banda ampla, fins a 20Mbps, en els propers mesos. Ho ha anunciat la Generalitat de Catalunya després de signar un acord amb l’operadora de telecomunicacions Telefònica que garantirà la continuïtat del servei de la xarxa de Banda Ampla Rural (BAR) i en millorarà les prestacions. De la seva banda, el govern espanyol té previst aprovar un pla perquè abans del 2020 les operadores concessionàries de serveis en les freqüències de la banda de 800Mhz, garanteixin un accés a una velocitat mínima de 30Mbps al 90% dels ciutadans de les unitats de població de menys de 5.000 habitants.

Plan Nacional de Territorios Inteligentes: 170 milions d’euros per projectes smart

El Ministerio de Energía, Turismo y Agenda Digital ha publicat el Plan Nacional de Territorios Inteligentes (2017-2020),  un pla que comptarà amb 170 milions d’euros per ser invertits en cinc àrees estratègiques: turisme intel·ligent (60,4 milions), objectes interns de ciutat (30,5 milions), 5G (10,2 milions), territoris rurals intel·ligents (51,3 milions) i, finalment, serveis públics 4.0 en plataformes de ciutat i món rural (10,4 milions). Algunes de les convocatòries de subvencions ja estan obertes.

La Diputació de Barcelona i Localret col•laboren per elaborar estudis tècnics per proveir de banda ampla als municipis

El Catàleg de Serveis 2018 aprovat per la Diputació de Barcelona ofereix als governs locals una línia específica per a la redacció d’estudis per a la provisió de banda ampla al territori.

Ajuts per facilitar la contractació de serveis de banda ampla a 30Mbps

El Ministerio de Energia, Turismo y Agenda Digital, a través de Red.es, ha impulsat una nova línia d’ajuts per facilitar la contractació de serveis de banda ampla fixa, a una velocitat mínima de 30 Mbps, en ubicacions que actualment no disposin de cobertura d’almenys 10Mbps. Els ajuts seran d’un import màxim de 400 euros, que serviran per finançar les despeses directament relacionades amb l’alta del servei (adquisició d’equipament d’usuari, la seva instal·lació i posada en funcionament), amb independència de la tecnologia que s’adopti (satèl·lit, terrestre sense fils i terrestre cablejada).

La primera convocatòria de “WiFi4EU” s’obrirà el primer trimestre de 2018

Ja hi ha calendari per l’esperada primera convocatòria d’ajuts pel programa WiFi4EU impulsat per la Comissió Europea. Segons ha informat la Generalitat de Catalunya, a partir del 18 de gener, els ens locals que vulguin optar a finançament per oferir Wi-Fi gratuïta als ciutadans en espais i equipaments públics, poden registrar-se al portal del projecte. En aquest mateix portal és des d’on hauran de presentar la sol·licitud formal durant el primer trimestre del 2018, tot i que encara no s’ha anunciat el dia.

SCEWC17: la cita del món local intel•ligent

Cada any es donen cita a Barcelona representants de centenars de ciutats d’arreu del món que estan esprement al màxim la tecnologia per millorar la qualitat de vida de les persones. I també es troben representants del món local del nostre país per detectar tendències, compartir coneixement, impulsar projectes comuns i reivindicar necessitats. El Consorci Localret també ha participat al Smart City Expo World Congress (SCEWC17) celebrat a l’Hospitalet de Llobregat on, a nivell municipal, s’han posat en valor les eines en codi obert i la col·laboració entre la iniciativa pública i privada.

El Consorci Localret participa a les JAM17

El Consorci Localret participarà en les Segones Jornades Anuals Metadecidim 2017 (JAM17) que tindran lloc els dies 26, 27 i 28 d’octubre a Barcelona. Aquestes jornades porten per títol “Tecnologies per una democràcia en xarxa” i són l’espai de trobada més important de la comunitat d’usuaris i desenvolupadors de la plataforma Decidim, l’eina digital de participació ciutadana que s’ha impulsat des de l’Ajuntament de Barcelona amb el suport, entre d’altres, del Consorci Localret.

La Generalitat aprova l’impuls de les actuacions proposades pel Pacte Nacional per a una Societat Digital a Catalunya

El Pacte Nacional per a una Societat Digital a Catalunya, subscrit pel Consorci Localret, ja compta amb un Pla d’Acció. Es tracta d’una bateria de 94 línies d’actuació que es proposen implementar fins al 2023 amb una inversió necessària de 600 milions d’euros. L’Acord de Govern suposa el tret de sortida per convertir l’estratègia del Pacte Nacional en realitats que millorin els cinc eixos sobre els que vol incidir: infraestructures de comunicacions electròniques, ciberseguretat, territori intel·ligent, administració digital i internet industrial.

Llum verda del Parlament Europeu al projecte “WiFi4EU”

El Parlament Europeu ha donat llum verda al projecte  WiFi4EU. El passat dimarts 12 de setembre es va aprovar la proposta de modificació legislativa per 582 vots a favor, 98 en contra i 9 abstencions i l’1 de novembre el DOUE va publicar el reglament definitiu del projecte WIFI4EU. Aquesta proposta s’emmarca en un paquet de mesures orientades a crear un mercat únic digital i a trencar el desequilibri tecnològic territorial que afecta a molts països de la Unió Europea.

Una guia per ajudar a estendre la banda ampla per tot el territori

“European funding for broadband” és el nom de la guia que acaba de publicar la Comissió Europea i que té per objectiu fer més accessibles els recursos disponibles a aquelles empreses o administracions públiques que vulguin invertir en el desplegament de la tecnologia de banda ampla.

LOCALRET reclama un nou marc normatiu en telecomunicacions pensat en la ciutadania

El president del Consorci Localret, Xavier Fonollosa, ha aprofitat la seva intervenció al #GENTIC17 celebrat al TecnoCampus de Mataró per assegurar que “el marc normatiu actual de telecomunicacions afavoreix molt més a les operadores que a la ciutadania i a les empreses”, i ha posat d’exemple que el 80% de la població catalana, distribuïda en el 85% dels municipis del país encara no poden gaudir d’una connectivitat d’alta capacitat que aporti serveis d’altes prestacions.

Situació del projecte WIFI4EU

El passat 29 de maig, la Comissió, el Consell i el Parlament Europeus, van arribar a un acord polític sobre la iniciativa WiFi4EU que preveu una convocatòria de subvencions per a la instal·lació de wifi gratuït d’alta velocitat als “principals centres de la vida pública”, com ara parcs, places, hospitals, biblioteques i d’altres espais públics. Aquest projecte, que s’espera s’aprovi abans de finalitzar l’any 2017, preveu que les administracions locals que desitgin oferir wifi gratuït en àrees on encara no existeix cap oferta pública ni privada, puguin sol·licitar finançament mitjançant un procediment simple i no burocràtic.

Traçant el camí de les dades obertes

LOCALRET ha participat en la jornada organitzada aquest passat dijous per la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) sobre dades obertes i transparència als ajuntaments. La sessió ha servit per plantejar de manera pràctica com s’han de desenvolupar els portals de dades obertes i per explicar quina utilitat poden tenir aquestes dades per la ciutadania.

Taller de suport en la gestió de les ciutats intel•ligents

La tecnologia aplicada a les ciutats és una font extraordinària de dades. Però si es volen aprofitar primer s’han de traduir en informació i, després, en serveis que atenguin les necessitats dels ciutadans i les ciutadanes. El procés és impossible d’afrontar sense les plataformes adequades i per conèixer-ne algunes LOCALRET ha organitzat el taller Smartcities: gestió i recursos.

Canadà reconeix la connexió d’alta velocitat a Internet com un servei bàsic per als ciutadans

La Comissió de Radiodifusió i Telecomunicacions de Canadà (CRTC) ha establert un fons econòmic per aconseguir que el conjunt dels canadencs tinguin accés a Internet amb dades il·limitades i a velocitats de 50 Mbps.

Les línies de fibra òptica fins a la llar (FTTH) superen els 6 milions

La CNMC (Comissió Nacional dels Mercats i la Competència) ha publicat les dades referents al mercat de les telecomunicacions corresponents al mes de setembre del 2017. El total de línies FTTH (fibra òptica fins a la llar) va superar els 6 milions, amb un creixement mensual de 173.974 línies.

La Diputació de Barcelona crea un portal d’imatges dels arxius municipals

La Diputació de Barcelona ha creat el nou portal Imagina amb l’objectiu de reunir les imatges dels diferents arxius municipals, integrats a la Xarxa d’Arxius Municipals (XAM). Un web, que compta ja amb gairebé 10.000 imatges (més de 1.600 són públiques), amb una cronologia que va des de l’any 1881 al 2014, dels tres primers ajuntaments que formen part del projecte: Sabadell, Sant Cugat del Vallès i Tavertet.

Els municipis del Bages estalvien prop de mig milió d’euros fent ús de l’administració electrònica

El Consorci de l’Administració Oberta de Catalunya (AOC) ha presentat uns resultats en la jornada sobre Administració Electrònica convocada pel Consell Comarcal del Bages que situen en més de 427.000 euros l’estalvi global del 2016 en aquells municipis que han fet ús de l’Administració Electrònica. Els ajuntaments que n’han fet més ús són Manresa, Sant Fruitós de Bages, Artés, Navarcles, Sant Vicenç de Castellet, Sant Joan de Vilatorrada, Santpedor, Sallent, Cardona i Avinyó.

Els ajuntaments del Segrià s’uneixen per facilitar l’arribada de la fibra òptica

Nou ajuntaments del Segrià (Alcoletge, Benavent de Segrià, Torrefarrera, Rosselló, Alpicat, Almacelles, Soses, Aitona i Torres de Segre) han unit esforços per facilitar l’arribada de la fibra òptica en els propers dos anys. La inversió serà de 425.000 euros. 120.000 euros de la Xarxa Oberta de Catalunya i la resta repartits entre la Diputació de Lleida, els consistoris i fons europeus.

Xavier Fonollosa: “Catalunya necessita talent, infraestructures i lideratge”

L’alcalde de Martorell i president del Consorci Localret, Xavier Fonollosa, ha participat aquest matí a l’auditori del Tecnocampus de Mataró al GENTICDAY 2016, una trobada anual del sector TIC a Catalunya que reuneix representants de les administracions públiques, empreses i universitats per analitzar el sector, compatir experiències i establir acords de col·laboració i cooperació.

Municipis lleidatans s’interessen pel sistema de càmeres de vigilància rural d’Alcarràs

Les càmeres graven la matrícula i aquestes s’arxiven en una base de dades on es detecten els vehicles sospitosos.

8.000 badalonins han votat per decidir el Pressupost d’inversions municipal

Gairebé 8000 ciutadans de Badalona han votat en el procés participatiu per a decidir el Pressupost d’inversions municipal (PIM) de Badalona, uns 14 milions d’euros, que s’ha portat a terme en aquest municipi del Barcelonès entre el 14 i el 27 de novembre.

L’Ajuntament de Molins de Rei, Localret i NaN-tic editen conjuntament una guia per ajudar a les empreses

Els empresaris i empresàries de Molins de Rei tenen a la seva disposició “La guia definitiva per escollir el teu software de gestió”, una publicació editada conjuntament per l’ajuntament, el consorci Localret i l’empresa NaN-tic, especialitzada en aquest tipus de plataformes tecnològiques. Es preveu que aquest projecte es repliqui en altres municipis i ciutats del país.

Els ajuntaments disposen d’una nova eina que millora la gestió de documentació municipal

Des de fa unes setmanes ja es troba a disposició de tots els ajuntaments de Catalunya la versió definitiva del Quadre de Classificació per a la documentació municipal perquè el puguin consultar i aplicar tots els ens locals que ho desitgin.

7 municipis reben els estudis per a la provisió de banda ampla en el marc de col·laboració entre Localret i la Diputació de Barcelona

Els ajuntaments de Parets del Vallès, Abrera, Sant Quintí de Mediona, Collbató, Òdena, Sant Salvador de Guardiola i La Garriga, han rebut un estudi per a la provisió de banda ampla amb l’objectiu de definir l’estratègia que permeti als ajuntaments governar el desplegament de les infraestructures de telecomunicacions en els seus municipis.

Viladecans utilitza les abelles com a bioindicadors de la contaminació en la seva estratègia d’Smart City

L’Ajuntament de Viladecans ha presentat al Smart City Expo Word Congress la iniciativa Bee Happy Viladecans, una acció que porten a terme l’àrea municipal de Medi Ambient i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i que consisteix a utilitzar les abelles com a bioindicadors de la contaminació al municipi.

El Pla Catalunya Connecta premiat per la Comissió Europea

El representant del Govern davant la UE, Amadeu Altafaj, va recollir ahir al vespre el premi European Broadband Award de mans del comissari europeu d’Economia i Societat Digital, Günther H. Oettinger, a Brussel·les. La Comissió Europea va guardonar el Pla Catalunya Connecta com un dels quatre finalistes de la categoria “Impacte socioeconòmic i assequibilitat” d’aquest premi.

L’Smart City Expo 2016 arriba als 500 expositors i atreu 600 ciutats participants

Del 15 al 17 de novembre tindrà lloc a la Fira de Barcelona Gran Via la sisena edició del Smart City Expo World Congress (SMEWC) que es presenta com la més multitudinària de les celebrades fins ara, amb més de 500 expositors (465 a l’edició anterior), 600 ciutats participants (500 el 2015), més de 400 conferenciants, múltiples activitats i una previsió de més de 14.000 visitants (12.000 l’any passat).

Dani Pujol elegit president de GrausTIC

Dani Pujol és el nou president de GrausTIC després que s’aprovés la seva candidatura, i la dels membres que composen la seva Junta, per majoria absoluta a l’Assemblea General. Pujol pren el relleu de Ferran Amago.

La Generalitat fa arribar a Lloret de Mar i Blanes la xarxa de fibra òptica

La Generalitat ha presentat els detalls de les obres de desplegament de la fibra òptica que s’estan duent a terme al vessant marítim de la comarca de la Selva i que connecten els municipis de Vidreres amb Lloret (per la C-63) i amb Blanes (per la Gi-682).

L’Ajuntament de Barcelona obre un nou portal de participació ciutadana

El portal decidim.barcelona és ara l’espai de participació que ha posat en marxa l’Ajuntament de Barcelona. Aquest web serà marc dels processos participatius de ciutat i dels barris per construir de manera col·lectiva les polítiques municipals amb la ciutadania. A Gràcia i l’Eixample es farà una prova pilot.

El president de Localret, Xavier Fonollosa, destaca la necessitat de dotar de connectivitat de fibra òptica els polígons industrials

Xavier Fonollosa ha participat avui, tant en la condició d’alcalde de Martorell com de president del Consorci Localret, en la jornada que ha organitzat l’Associació Àmbit B30 a Granollers amb l’objectiu de debatre els factors de competitivitat dels 23 municipis del Vallès Occidental, el Vallès Oriental i el Baix Llobregat que s’articulen al voltant de l’eix viari de la B30.

Municipis i Govern formalitzen en un Pacte Nacional l’aposta per una Societat Digital

L’emblemàtica Torre de Collserola de Barcelona ha estat l’escenari escollit per a formalitzar en un acte solemne la unió del món local i del Govern de Catalunya en un Pacte Nacional per a una Societat Digital.

El Parlament inicia els tràmits per a la creació de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya

El Projecte de llei per a la creació de l’Agència de Ciberseguretat, aprovat pel Govern el 26 de juliol, ha iniciat avui el seu debat i tràmit parlamentari després que la consellera de la Presidència, Neus Munté, l’hagi presentat a la Cambra catalana. Les esmenes de retorn que hi havien presentat C’s i el PPC han estat rebutjades per 31 vots a favor (C’s i PPC) i 97 en contra (JxSí, PSC, CSQP i CUP).

L’App Catalunya Offline ofereix cartografia i rutes als excursionistes sense necessitat de cobertura al telèfon mòbil

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha enllestit una nova aplicació gratuïta per a telèfon mòbil, Catalunya Offline, destinada als excursionistes i que funciona sense necessitar de tenir cobertura. L’aplicació està disponible per a iOS i Android.

Sant Cugat del Vallès presenta una “App” que facilitarà la votació dels pressupostos participatius

La nova aplicació ‘santcugatdecideix’, disponible a partir del 17 d’octubre, farà més fàcil, ràpida i accessible la votació dels pressuposts participatius. Fins el 6 de novembre es podran votar els 12 projectes a què destinar 2 milions d’euros.

Mollerussa s’uneix a la xarxa catalana de ciutats intel·ligents

Detectar una alerta d’emergència de la sirena d’una ambulància per tal de monitoritzar els semàfors perquè es posin en verd i li obrin pas o modificar els horaris o la ruta del camió de la recollida selectiva, sobretot la del vidre, per evitar molèsties als veïns podrien ser dues de les aplicacions de la prova pilot que s’està testant a Mollerussa.

Localret a la 15a Diada de les Telecomunicacions

La 15a Diada de les Telecomunicacions, organitzada per l’Associació GrausTIC, ha tornat a reunir al Cosmocaixa de Barcelona els principals actors, públics i privats , involucrats en les telecomunicacions i les noves tecnologies. Una representació de Localret, encapçalada pel President, Xavier Fonollosa, i el director general, Xavier Furió.

El concurs smartCAT Challenge obre el termini de presentació de solucions innovadores per als municipis

El secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, Jordi Puigneró, ha anunciat l’obertura del termini de presentació de solucions tecnològiques innovadores al concurs d’emprenedoria ‘smartCAT Challenge’, en un acte amb pimes i startups del sector i amb la presència dels municipis participants.

La Paeria posa en marxa una App per comunicar incidències a la via pública

L’Ajuntament de Lleida ha posat en marxa “Appunta”, una nova aplicació per a dispositius mòbils (App) per comunicar incidències a la via pública.

Gurb desplega la xarxa de fibra òptica a través de la canalització d’aigua

Gurb (Osona) desplega la fibra òptica pel seu municipi a través de la canalització d’aigua. Ja s’han connectat els equipaments municipals i una vintena de cases de pagès.

Reus posa en marxa el servei de WiFi obert

L’Ajuntament de Reus (el Baix Camp) ha posat en marxa ‘Reus WiFi’, el servei sense fils obert vinculat a la promoció de la ciutat. Neix en el marc del projecte Reus Smart City amb la voluntat d’oferir connexió a internet tant a la ciutadania com als visitants i promocionar l’activitat econòmica i els sectors del comerç, de l’oci i la restauració.

Tremp inicia el desplegament d’una xarxa de fibra òptica

L’Ajuntament de Tremp (el Pallars Jussà) ha arribat a un acord amb l’operadora Adamo Telecom per al desplegament de fibra òptica al municipi i oferir el servei de telecomunicacions d’alta capacitat a més de 3000 llars.

Les operadores podran desplegar xarxes de telecomunicacions utilitzant infraestructures ja construïdes

El Consell de Ministres del govern espanyol del passat 9 de setembre ha aprovat un Reial decret [RD 330/2016, de 9 de setembre] de mesures per reduir el cost del desplegament de les xarxes de comunicacions electròniques d’alta velocitat.

L’Hospitalet i Agbar implantaran la telemesura de l’aigua als 115.000 comptadors de la ciutat

L’Hospitalet de Llobregat es convertirà en la ciutat més gran de Catalunya que tindrà implantada la lectura intel·ligent de comptadors per a tota la ciutadania. Aquesta eina permet conèixer de manera telemàtica i en temps quasi real el consum d’aigua, i afavoreix l’eficiència en la gestió d’un recurs escàs com és l’aigua.

El Harbour.Space esdevé un nou centre de formació tecnològica a Barcelona

A partir d’aquest mes de setembre Barcelona disposa d’un centre més de referència en què s’impartirà formació de nivell universitari. L’oferta consisteix en programes interdisciplinaris que duren entre un i tres anys sobre ciberseguretat, màrqueting digital, ciència computacional, gestió de dades, matemàtiques, emprenedoria en alta tecnologia o disseny interactiu, entre altres.

L’Ajuntament de Lloret de Mar millora la seva gestió amb el “Big Data”

L’Ajuntament de Lloret de Mar té clar que la millora en la seva gestió passa per dotar-se d’eines que permetin la recopilació, processament i tractament de dades i per aquest motiu des de fa un any està implementant als diferents departaments mesuradors i metodologies de treball per extreure aquestes dades.

Els nivells electromagnètics de les antenes de telefonia mòbil continuen molt per sota del que estableix la legislació

Els nivells de camp electromagnètic (CEM) de radiofreqüència (RF) generats per les antenes de telefonia mòbil i altres sistemes de radiocomunicació (com ara FM, televisió, WiFi i WiMAX) a Catalunya continuen sent molt inferiors als nivells màxims permesos a la normativa vigent, adoptada per bona part dels països de la Unió Europea i basada en recomanacions internacionals.

Cardedeu rep l’estudi de provisió de banda ampla elaborat per Localret i la Diputació de Barcelona

L’Ajuntament de Cardedeu (el Vallès Oriental) ha rebut un estudi de provisió de banda ampla, elaborat per la Diputació de Barcelona i el Consorci Localret, que analitza la situació de les infraestructures de telecomunicacions i les seves debilitats, fortaleses i oportunitats.

L’ACM i Localret ofereixen als ajuntaments la possibilitat de modernitzar els seus equips informàtics

L’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i el Consorci Localret han presentat aquest matí l’acord marc d’equipaments informàtics que ofereix als ajuntaments catalans 76 alternatives de compra o lloguer per actualitzar els seus ordinadors amb uns preus competitius i facilitats en els procediments.

Vila-seca posa en marxa una App per promocionar el comerç, el turisme i la cultura

La promoció comercial, el turisme i la cultura són els eixos principals de l’APP “Vila-seca Activa” que ha posat en marxa l’Ajuntament de Vila-seca (el Tarragonès).

Localret i l’Associació Àmbit B30 col·laboren per impulsar la implantació de fibra òptica als polígons industrials

El Consorci Localret i l’Associació Àmbit B30 col·laboraran per tal de desenvolupar l’estratègia per a la implantació de xarxes de telecomunicacions d’alta capacitat basades en la fibra òptica als polígons industrials dels 23 municipis de les comarques del Vallès Occidental, el Vallès Oriental i el Baix Llobregat units per la B30.

Euskadi ofereix 5 dies de WiFi gratis als seus visitants

Una iniciativa del Govern Basc i Euskaltel permetrà que totes les persones que arribin a Euskadi puguin disposar de cinc dies de WiFi de franc a través de 150.000 punts de connexió.

L’Ajuntament de Berga té nova seu electrònica i portal de transparència

L’Ajuntament de Berga (el Berguedà) ha activat la nova seu electrònica i el portal de transparència, des dels quals es poden dur a terme 22 tràmits electrònics i accedir als continguts d’interès per a la ciutadania.

Debat sobre la conflictivitat de la tributació local dels operadors de telecomunicacions

És necessària una reforma legislativa que defineixi clarament quina ha de ser la tributació local dels operadors de telecomunicacions. Aquesta és una de les conclusions que van sorgir de la jornada que, organitzada per Localret el 13 de juliol, va analitzar davant de més d’un centenar de representants del món local, les darreres novetats en una qüestió de litigis entre ajuntaments i operadors que s’allarguen més de 15 anys.

L’idCAT Mòbil fa més fàcil identificar-se davant l’Administració per fer tràmits en línia

Identificar-se digitalment davant les administracions públiques catalanes per tal de realitzar tràmits en línia és ara molt més fàcil amb el servei idCAT Mòbil, un sistema d’autenticació d’usuaris i signatura electrònica alternatiu als certificats digitals.

El COETTC es refunda en GrausTIC

Els col·legiats del Col·legi d’Enginyers Tècnics i Pèrits de Telecomunicació de Catalunya (COETTC), com a resultat de la darrera Assemblea General Extraordinària han decidit per majoria la transició a la marca GrausTIC, per així poder conservar una identitat pròpia i catalana.

Badalona recull 528 propostes ciutadanes mitjançant un procés participatiu

El procés participatiu de l’Ajuntament de Badalona del Pla d’Actuació Municipal i el Pressupost d’inversions culmina la seva primera fase amb 528 propostes i més de 13.000 suports de la ciutadania.

Alpicat acorda amb Adamo el desplegament de fibra òptica al municipi

Adamo Telecom i l’Ajuntament d’Alpicat (el Segrià) han arribat a un acord per fer possible el desplegament del cablejat de fibra òptica a partir del mes de setembre. L’operadora ha assegurat que amb aquesta actuació proporcionarà servei a 2.300 llars amb cobertura de fibra òptica en tot el municipi.

Un sistema d’informació geogràfica permet visualitzar els serveis públics de Vic

L’Ajuntament de Vic (Osona) ha presentat el servei “VicMap”. Es tracta d’un sistema d’informació geogràfica que permet fer visibles els serveis públics que ofereix la ciutat, on es troben situats i una fitxa d’informació amb les dades bàsiques. Es pot accedir a través del web municipal o mitjançant la seva adaptació als dispositius mòbils.

Berga ofereix WiFi gratuït al Mercat i al Passeig de la Indústria que acull diverses fires

El passeig de la Indústria de Berga ja disposa d’un nou sistema d’accés a Internet mitjançant xarxa sense fils (WIFI). Aquest sistema permetrà a la ciutadania que es trobi en aquesta zona accedir a Internet de manera gratuïta per un temps limitat.

Barcelona licita per 4,5 milions d’euros el nou contracte dels serveis de telecomunicacions

El Govern municipal de Barcelona aplica, amb caràcter obligatori, el compliment de mesures socials, laborals, ambientals i d’igualtat de gènere per part dels adjudicataris, en el nou contracte dels serveis de telecomunicacions de l’Ajuntament de Barcelona.

L’Ajuntament de Lleida permet fer de manera telemàtica prop d’un 75% de les tramitacions relatives a activitats econòmiques

L’Ajuntament de Lleida ha presentat una plataforma electrònica que permet fer, de manera totalment telemàtica, prop del 75% de les tramitacions relatives a activitats econòmiques que actualment es presenten al consistori lleidatà.

El Palau de la Diputació de Tarragona serà el punt de trobada de 200 instagramers

La comunitat  d’instagramers del Camp de Tarragona@IgersTGN, reunirà més de 200 usuaris de la xarxa social Instagram a Tarragona en la seva Trobada anual que tindrà lloc aquest dissabte, 18 de juny. Entre els atractius de la jornada hi haurà un passeig fotogràfic o instawalk per alguns dels millors miradors de la ciutat, entre els quals hi ha el punt més alt del Palau de la Diputació de Tarragona.

El Govern posa en marxa “smartCATchallenge” per a promoure innovacions aplicables als municipis

L’smartCAT challenge és una iniciativa de la Secretaria per a la Governança de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) de la Generalitat de Catalunya que potencia la creació de solucions tecnològiques innovadores per resoldre problemàtiques dels municipis catalans, tot connectant emprenedors, desenvolupadors, organitzacions i experts tècnics.

Un estudi situa les capitals catalanes al capdavant de la utilització de les xarxes socials

Els ajuntaments de Barcelona, Girona i Lleida encapçalen la llista de municipis capitals de província amb més percentatge de seguidors a les xarxes socials en relació al total de la població. Tarragona se situa la vuitena posició, entre les 50 capitals de província espanyoles, més Ceuta i Melilla.

El Consell Comarcal del Barcelonès s’integra com a nou membre del Consorci Localret

El president del Consell Comarcal del Barcelonès, Francesc Josep Belver Vallès, i el president del Consorci Localret, Xavier Fonollosa, han signat avui el conveni de cooperació interadministrativa per a la integració com a membre del Consorci Localret del Consell Comarcal del Barcelonès.

Badalona endega un Procés Participatiu amb una eina digital desenvolupada en col·laboració amb Localret

Amb el nom de ‘Participa i Decidim Badalona’, ha començat un Procés Participatiu perquè tots els badalonins i badalonines decideixin com ha de ser la Badalona dels propers anys mitjançant el Pla d’Actuació Municipal (PAM) i el Pressupost d’Inversions. La ciutadania pot vehicular les seves propostes a través d’una plataforma web desenvolupada per Localret, en col·laboració amb el departament d’Informàtica de l’Ajuntament de Badalona.

Les televisions locals de La Xarxa tindran un canal a Movistar +

La Xarxa de Comunicació Local, ha arribat a un acord amb Movistar+ per tal que, a partir del pròxim 24 de juny, la plataforma de televisió de Telefónica destini un canal a La Xarxa Televisions.

Cardedeu posa en marxa un sistema de detecció i seguiment d’incidències a la via pública

En una segona fase l’aplicació s’obrirà a la ciutadania que, de manera ràpida i senzilla, podrà fer arribar a l’Ajuntament de Cardedeu qualsevol incidència detectada en carrers, places, parcs o jardins a través del mòbil.

Francesca Bria nomenada Comissionada de Tecnologia de l’Ajuntament de Barcelona

El Govern de l’Ajuntament de Barcelona ha nomenat Francesca Bria com a nova Comissionada de Tecnologia i Innovació Digital. L’alcaldessa Ada Colau ha signat el decret de nomenament de Bria, que dependrà de la primera tinença d’Alcaldia, i que té com a objectiu liderar des del sector públic la transformació digital de Barcelona i posar la tecnologia i les oportunitats de la innovació digital al servei de les necessitat de la gent i d’un nou model d’economia col·laborativa.

Els ajuntaments i el Consell Comarcal del Bages estalvien un 40% en telefonia

La compra agregada de serveis, gestionada pel Consell Comarcal, permet als Ajuntaments estalviar un 40% en telefonia. La iniciativa, de Localret i Diputació de Barcelona, compta amb 27 ajuntament adherits al Bages i Moianès que han decidit prorrogar dos anys més el conveni.

El Govern aprova la creació de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya

El Govern de la Generalitat ha acordat la creació de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, adscrita al Departament de Presidència, que substitueix al Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT).

Els treballs de la brigada municipal de Manlleu visibles en mapes a temps real

Des d’aquest mes de maig es pot consultar al portal Situa’m, en temps real,  les actuacions realitzades per la Brigada Municipal de l’Ajuntament de Manlleu (Osona) des de l’1 de gener de 2015. 

12 museus catalans mostren les seves col·leccions a través de Google Art Project

La plataforma “Google Art Project” inclou des d’avui 1.221 obres, 165 gigafotos, 18 exposicions virtuals i 10 visites virtuals amb tecnologia trekker a museus catalans. Aquesta iniciativa s’ampliarà a un total de 24 museus.

Els racons de Caldes d’Estrac totalment accessibles de manera virtual

El projecte Google Trekker ha permès retratar els racons de Caldes d’Estrac (el Maresme) que fins ara no es podien veure a l’Street View de Google Maps com per exemple el Parc Muntanyà, gràcies a un projecte coordinat de la Generalitat i Google que han accedit a 300 rutes a peu.

L’alcaldessa de l’Hospitalet presideix la “Red Española de Ciudades Inteligentes”

Núria Marín, alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat és la nova presidenta de la “Red Española de Ciudades Inteligentes (RECI)” després de ser escollida en l’Assemblea anual reunida a Granada. Marín relleva en el càrrec l’alcalde de Santander, Iñigo de la Serna.

Capellades redueix un 40 per cent la factura de telefonia

L’Ajuntament de Capellades (Anoia) ha assolit una reducció del 40% en la despesa de telefonia corporativa de veu, dades i mòbils participant en la compra agregada dels serveis de telecomunicacions de la Diputació de Barcelona i el Consorci Localret.

La fibra òptica arribarà a 4 polígons industrials de Polinyà

L’Ajuntament de Polinyà (el Vallès Occidental) ha arribat a un acord amb l’operador Adamo Telecom per tal que quatre polígons industrials del municipi es dotin dels serveis de telecomunicacions basats en la fibra òptica.

L’Ajuntament de Sant Boi cedeix 133 ordinadors a entitats ciutadanes

L’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat ha cedit gratuïtament 133 ordinadors a 21 entitats i associacions de la ciutat. Els equips informàtics tindran així una segona vida, després d’haver estat substituïts per noves unitats en diferents dependències municipals.

Europa harmonitza tècnicament les freqüències de l’espectre radioelèctric per als serveis d’Internet mòbil

La Comissió Europea ha adoptat una sèrie de condicions tècniques harmonitzades que posen les bases per a l’assignació de més espectre per als serveis mòbils a la banda de 700 MHz. Es vol millorar l’accés a Internet al territori europeu i satisfer la demanda creixent de banda ampla.

L’Ajuntament de Valls presenta un nou web totalment renovat

El nou espai web de l’Ajuntament de Valls (l’Alt Camp) s’ha estrenat amb una profunda renovació d’imatge i sobretot amb l’ampliació de funcionalitats i continguts.

El President de Localret aposta per una xarxa de telecomunicacions d’alta capacitat que abasti tots els municipis

L’alcalde de Martorell i president de Localret, Xavier Fonollosa, confia que Catalunya compti en un termini de 10 anys amb una xarxa de telecomunicacions d’alta capacitat que doni servei a tot el territori. Fonollosa ha participat avui en el 1r Congrés Local de Tecnologies de la Informació i la Comunicació que durant dos dies reuneix a Cunit (el Baix Penedès), operadors, empreses de serveis i representants del món local.

L’Ajuntament de Roses impulsa la plataforma en línia “Compartir cotxe”

El projecte “compartir cotxe” neix de la voluntat de l’Ajuntament de Roses (l’Alt Empordà) per fomentar entre la població un ús més racional del cotxe, l’estalvi energètic i la mobilitat sostenible. El servei consisteix a facilitar la trobada de persones que estan interessades a compartir el vehicle privat a l’hora de fer un desplaçament.

El Bages acull una jornada sobre el desplegament de xarxes de telecomunicacions als municipis

Prop de 50 representants d’ajuntaments del Bages, tant càrrecs electes com tècnics, han assistit aquest dimecres, 6 d’abril, a la seu del Consell Comarcal a una jornada sobre el desplegament de xarxes de comunicacions electròniques als municipis que ha comptat amb la col·laboració del Consorci Localret i la Diputació de Barcelona.

Prop de 800 ajuntaments catalans tenen el Portal de Transparència

798 ajuntaments, és a dir el 84% dels consistoris catalans, ja disposen del Servei de Seu-e 2.0 i Transparència del Consorci AOC.

Els autobusos de Nova York oferiran servei gratuït de WiFi

Andrew M. Cuomo, governador de l’Estat nord-americà de Nova York ha anunciat que l’Autoritat Metropolitana del Transport de Nova York (MTA, en anglès) dotarà més de 2.000 nous autobusos durant els pròxims 5 anys amb noves tecnologies com ara servei de WiFi, ports USB de recàrrega i pantalles digitals d’informació.

Gavà i Orange signen un conveni per fomentar l’aplicació de les noves tecnologies i l’economia digital

L’alcaldessa de Gavà,(el Baix Llobregat) Raquel Sánchez, i el gerent de Relacions Institucionals d’Orange España, Gonçal Bonhomme, han presentat en el Centre de Suport a l’Empresa el conveni signat pel Consistori, Orange i EOI (Escuela de Organización Industrial) per portar a terme al municipi el projecte “Sé digital”. Amb aquest programa, les tres institucions col·laboren en la generació d’activitat econòmica i ocupació per contribuir a millorar la competitivitat de l’economia local. Al mateix temps també es pretén retenir el talent d’aquelles persones que volen desenvolupar els seus negocis i formar part de la revolució digital des de la seva ciutat.

El Prat de Llobregat facilita l’App Familyar que combat l’aïllament social de les persones grans

L’Ajuntament del Prat de Llobregat, a través del Programa de la Gent Gran, posa a disposició de totes les persones majors de 64 anys del municipi una subscripció gratuïta a l’aplicació (App) Familyar fins al febrer de 2017. Es tracta d’una aplicació mòbil que evita l’aïllament social de les persones grans.

Turisme del Pallars Sobirà estrena APP per a mòbils

El Consell Comarcal del Pallars Sobirà posa en marxa una App per a mòbils (de moment només per Android) que ja es troba disponible en fase de proves. Aquesta aplicació per a mòbils ha estat cofinançada pel Consell Comarcal i el Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Tretze municipis renoven el seu web amb el suport de la Diputació de Barcelona

Tretze municipis de les comarques barcelonines del Moianès, l’Alt Penedès, el Vallès Oriental, el Bages, el Vallès Occidental i Osona han estrenat web institucional gràcies al suport de la Diputació de Barcelona.

Un 83 per cent dels tarragonins es connecta a Internet habitualment

El 83% de la població de les comarques de Tarragona utilitza Internet de manera habitual, un percentatge lleugerament superior a l’obtingut l’any 2014 (80%). Aquesta és una de les dades destacades que ha feta pública l’Observatori Internet 2015 elaborat pel Gabinet Ceres per encàrrec de la Diputació de Tarragona.

El Tribunal Constitucional desestima el recurs de la Generalitat a la Llei General de Telecomunicacions

El BOE núm. 57, de 7 de març, recull la Sentència 20/2016 del Tribunal Constitucional (TC) que desestima el recurs d’inconstitucionalitat que va presentar la Generalitat per vulneració de competències autonòmiques de la Llei General de Telecomunicacions.

Cambrils presenta una App de realitat virtual per a la Vil·la Romana

Cambrils (el Baix Camp) disposa d’un nou producte destinat al turisme cultural. Els visitants podran traslladar-se virtualment a la vil·la romana de la Llosa descarregant-se, gratuïtament, una Aplicació per a dispositius mòbils.

Fonollosa millora la cobertura de telefonia mòbil

L’Ajuntament de Fonollosa (el Bages) ha anunciat que, després d’anys de mancances, hi ha un operador de telecomunicacions (Movistar) que ofereix cobertura de telefonia mòbil a la majoria del municipi i amb tecnologia 4G.

El Vallès Oriental, primer Consell Comarcal que s’adhereix al Consorci Localret

El Vallès Oriental és el primer Consell Comarcal que s’ha adherit al Consorci Localret. El President del Consell Comarcal del Vallès Oriental, David Ricart, i el President del Localret, Xavier Fonollosa, han signat avui el conveni de cooperació pel qual l’ens comarcal s’integra al Consorci Localret, que formen més de 800 ajuntaments i les 4 diputacions catalanes.

Vilassar de Mar posa en marxa, en fase d’inici, el Portal de Transparència

L’Ajuntament de Vilassar de Mar (el Maresme) ha posat en marxa el Portal de Transparència, un nou espai web on s’hi podrà consultar tota la informació que els ens locals han de publicar segons marca la Llei 19/2014 de transparència, accés a la informació i bon govern.

L’aplicació ‘Cobertura Mòbil’ de la Generalitat té 5,5 milions de punts mesurats

L’aplicació Cobertura Mòbil que la Generalitat de Catalunya va posar a disposició de la ciutadania ara fa un any, disposa ja de 5,5 milions de punts mesurats i 6.000 descàrregues, segons ha explicat el secretari per a la Governança de les TIC de la Generalitat, Jordi Puigneró, en la presentació que ha tingut lloc dins de les activitats del Mobile World Congress de Barcelona.

El Mobile World Congress 2016 en xifres

L’edició 2016 del Mobile World Congress torna a convertir Barcelona entre el 22 i el 25 de febrer en la capital mundial del mòbil. A més de la repercussió en imatge i en efectes colaterals com l’atracció a Barcelona i Catalunya d’empreses tecnològiques,  el congrés de telefonia mòbil té unes xifres espectaculars.

21a Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica

L’Auditori de Barcelona ha estat l’escenari de la 21a Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica que, organitzada per l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació (Telecos.cat) i el Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya (COEINF), ha atorgat els Premis Salvà i Campillo, Alan Turing i el Premi d’Honor de La Nit, en una cerimònia presidida per Neus Munté, consellera de la Presidència de la Generalitat, i que ha comptat també amb una representació de Localret, encapçalada pel president i alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa.

Informe “L’escletxa digital a la ciutat de Barcelona”

El 85% dels barcelonins es connecten diàriament a Internet. L’edat, el nivell educatiu i la renda econòmica són els principals motius pels quals hi ha dificultats en accedir a Internet, segons recull l’informe “L’escletxa digital a la ciutat de Barcelona”. Es tracta d’un estudi de la Mobile World Capital Barcelona (MWCapital) encarregat per l’Ajuntament de Barcelona i elaborat per RocaSalvatella.

Manel Sanromà, nou director del Consorci AOC

Manel Sanromà ha estat nomenat director gerent del Consorci AOC (Consorci Administració Oberta de Catalunya). Entre els seus principals objectius hi ha la millora de l’administració electrònica i “bastir col·lectivament l’Administració Digital de la Nació Catalana” com recull “l’espai d’Administració Oberta” del Consorci AOC.

Sant Vicenç dels Horts habilita una eina virtual per facilitar el debat del Pla d’Actuació Municipal

La ciutadania de Sant Vicenç dels Horts (el Baix Llobregat) pot consultar i opinar a través d’Internet sobre els principals eixos i prioritats del Pla d’Actuació Municipal (PAM) que ha presentat l’Ajuntament.

Jordi Puigneró nomenat secretari per a la Governança de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació

Mollerussa posa en funcionament una aplicació per a mòbils per avisar d’incidències als carrers

L’Ajuntament de Mollerussa (el Pla d’Urgell) ha posat en funcionament una nova Aplicació per a dispositius mòbils (App) que, amb el nom de “Mollerussa Viappublica”, té l’objectiu d’ampliar els serveis als ciutadans i agilitzar els tràmits entre la ciutadania i l’Ajuntament.

Eines per adaptar la terminologia TIC a la llengua catalana

Com hem d’escriure correctament en català paraules o conceptes com ara  “selfie”, “big data”, “follower” o “star-up”? El Centre de terminologia TERMCAT, impulsat per la Generalitat i l’IEC (Institut d’Estudis Catalans), facilita i recomana alternatives en català, vàlides i adequades, als anglicismes que ens arriben de nous productes i serveis en l’àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).

Localret i Diputació de Barcelona col·laboren per elaborar estudis de provisió de banda ampla

Els ajuntaments de municipis fins a 50.000 habitants i les entitats municipals descentralitzades (EMD) de les comarques de Barcelona poden sol·licitar suport tècnic per a l’elaboració d’estudis de provisió de banda ampla al territori.

La creació d’una xarxa WiFi és l’opció més votada als pressupostos participatius de Flix

Els veïns del municipi de Flix (la Ribera d’Ebre) han decidit que l’Ajuntament impulsi una xarxa oberta sense fils (WiFi). La decisió és fruit de les votacions que s’han fet per a escollir la finalitat de part dels recursos municipals, prenent aquesta opció per davant d’altres propostes incloses als pressupostos participatius.

Localret i l’ACM impulsaran la compra conjunta d’equipaments informàtics per a l’administració local de Catalunya

L’Associació Catalana de Municipis (ACM), el Consorci Localret i el Consorci Català pel Desenvolupament Local (CCDL) han establert un conveni de col·laboració per definir un Acord Marc que millori per a les entitats locals de Catalunya les condicions d’aprovisionament d’equips informàtics i serveis associats.

L’Ajuntament posa en marxa el domini (punt) barcelona a Internet

A partir del 20 març el domini .barcelona serà present a Internet. Els sol·licitants han de formalitzar la petició en una de les empreses registradores de dominis que ofereixen l’extensió .barcelona i, en cas que la seva petició s’aprovi, podran emprar aquest domini a partir del 20 de març, que és la data de llançament del domini a la xarxa.

El Consorci AOC posa a disposició dels ens locals el Registre Públic de Contractes

D’acord amb la Disposició Addicional vuitena* de Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència , accés a la informació pública i bon govern, les administracions locals han d’informar al registre públic de contractes els contractes formalitzats i els que estan en licitació o en altres fases contractuals.

El 40% de la fibra òptica es concentra a les ciutats de Madrid i Barcelona

Les ciutats de Madrid i Barcelona capten el 40% dels accessos de fibra segons es recull a les darreres dades publicades per la CNMC. Pel que fa a les xarxes de telecomunicacions de nova generació, aquestes arriben fins a prop dels 26 milions d’accessos a Espanya a finals del 2014, dels quals 11 milions són de fibra fins a la llar (FTTH).

La Diputació de Barcelona i la Generalitat promouen l'administració digital als petits municipis

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i la consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, com a presidenta del Consorci Administració Oberta de Catalunya (Consorci AOC), han signat aquest migdia un conveni de col·laboració per a l’impuls de la metodologia e-SET als ajuntaments de menys de 5.000 habitants, en especial als 94 municipis de la demarcació que no en superen el miler.

915 ajuntaments catalans s’han adherit al servei de facturació electrònica eFACT

915 ajuntaments, tots els consells comarcals, les 4 diputacions i 7 universitats de Catalunya es troben adherits al servei eFACT del Consorci AOC.

Cambrils obre un portal de Govern Obert i Transparència

L’Ajuntament de Cambrils (el Baix Camp) ha posat en marxa la plataforma Cambrils Govern Obert, un nou portal a través del qual, la ciutadania podrà accedir a la informació municipal d’una forma ràpida, senzilla i intuïtiva. L’objectiu d’aquesta mesura és fomentar la participació i col·laboració dels veïns i veïnes del municipi en la presa de decisions de l’administració local.

Aleix Valls, nou director de la Fundació Mobile World Capital Barcelona

El Patronat de la Fundació Mobile World Capital Barcelona (MWCB) ha nomenat a Aleix Valls director general. Ho ha fet en una reunió celebrada aquest dimecres a l’Ajuntament de Barcelona i presidida per Ada Colau, alcaldessa i presidenta de la Fundació MWCB, qui ha demanat l’elaboració d’un mapa sobre l’escletxa digital a Barcelona.

L’App “Línia Verda” d’Alcarràs permet als veïns la comunicació immediata d’incidències mediambientals al municipi

Línia Verda és un servei municipal  de comunicació d’incidències en l’equipament urbà i de resolució de consultes mediambientals. Aquest servei mitjançant una aplicació per a dispositius mòbils va dirigit tant a empreses com als veïns i les veïnes del municipi. La utilització és totalment gratuïta.

Sant Feliu de Llobregat i Viladecans presenten experiències locals innovadores a la trobada de ciutats Red Innpulso

Sant Feliu de Llobregat i Viladecans són 2 de les 4 experiències locals innovadores que s’han presentat a la trobada de ciutats de la Red Innpulso que s’ha celebrat a Ermua (Biscaia) els dies 1 i 2 de desembre, coincidint amb la celebració de les X Jornades de Desenvolupament Local que volen afavorir l’aposta dels municipis per la innovació.

La Diputació de Barcelona coordina el grup d‘Infraestructures de Dades Espacials (IDE) Locals

La Diputació de Barcelona, a través de l’Oficina Tècnica de Cartografia i SIG Local, coordina el grup de treball de Infraestructures de Dades Espacials (IDE) Locals en l’àmbit de l’Estat espanyol.

L’Ajuntament de la Canonja presenta una App informativa i de servei

L’Ajuntament de la Canonja (el Tarragonès) ha presentat una aplicació per als dispositius mòbils que permet explorar i descobrir les activitats que tenen lloc al municipi, així com les notícies i accés a serveis d’interès com ara un llistat de restaurants.

Un nou portal web del Govern facilita l’accés als fons europeus

La Generalitat de Catalunya, per mitjà de la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea ha posat en funcionament un nou servei dedicat als fons de la Unió Europea a Catalunya.

Localret presenta el nou Consensus com a eina de promoció de la participació ciutadana

Carol Romero, responsable del projecte, i Lluís Just, cap de l’àrea de Coneixement i Tecnologia del Consorci Localret, han presentat com serà el Consensus 2016 com a eina de suport als ens locals per afavorir la participació ciutadana.

Presentació de Localret a l’Smart City Expo de la Guia de dades obertes per als ens locals

Lluís Just, cap de l’àrea de Coneixement i Tecnologia del Consorci Localret, i Xavier Sancliment, CEO de Peakway, han presentat avui a l’espai de la Diputació de Barcelona a l’Smart City Expo World Congress la Guia bàsica per portar a terme un projecte de Dades Obertes d’un Ajuntament (Open Data).

Localret referma el compromís dels municipis amb l’estratègia Smart de Catalunya

L’alcalde de Martorell i president de Localret, Xavier Fonollosa, ha participat en l’acte de balanç d’un any de la posada en marxa per part de la Generalitat de l’estratègia SmartCAT per tal d’estendre el concepte de Smart City (ciutat intel·ligent) al conjunt de Catalunya.

MobileID, una identitat mòbil i segura per relacionar-se amb les administracions públiques

Aconseguir que tots els ciutadans de Catalunya puguin disposar d’una identitat digital al seu dispositiu mòbil, de manera que es puguin relacionar de manera fàcil i segura amb les administracions públiques, és l’objectiu del projecte MobileID impulsat per l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci Localret.

Presentació de “MuniApps. Aplicacions Mòbils Municipals” a l’Smart City Expo

L’estand de la Diputació de Barcelona a l’Smart City Expo World Congress 2015 ha acollit la presentació de “MuniApps. Aplicacions mòbils municipals”. Es tracta d’un lloc web (http://www.muniapps.cat/) -encara en versió de proves- que recollirà un catàleg d’aplicacions mòbils d’abast local.

Activitats de Localret a l’Smart City Expo World Congress 2015

El Consorci Localret estarà present a l’edició 2015 de l’Smart City Expo World Congress (SCEWC) que se celebrarà del 17 al 19 de novembre al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona a l’Hospitalet de Llobregat. Localret farà diverses activitats dins de l’estand preparat per la Diputació de Barcelona i col·labora en una nova edició del Rural Smart Grids.

Cervera enllesteix la xarxa de fibra òptica

El desplegament de la xarxa de fibra òptica al municipi de Cervera (la Segarra) finalitzarà l’any 2016, segons que ha anunciat el mateix Consistori.

El Congrés Rural Smart Grids 2015 s’inclou a les activitats de l’Smart City Expo World Congress

El Congrés Rural Smart Grids, que des de fa 4 anys organitza l’ICAEN, el Col·legi d’Enginyers Agrònoms, la Fundació Món Rural i Localret, tindrà lloc el pròxim 18 de novembre dins de les activitats que s’organitzen en el marc de l’Smart City Expo World Congress que tindrà lloc als pavellons de la Fira de Barcelona a l’Hospitalet de Llobregat.

Un centenar d’ens locals catalans s’interessen pel nou portal de transparència impulsat pel Consorci AOC

El Consorci AOC informa que més d’un centenar d’ens locals de Catalunya ja han sol·licitat el servei de portal de transparència, una solució creada pel mateix Consorci en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, les quatre Diputacions, el Consorci Localret, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, i que els permetrà comptar amb un portal de transparència propi.

Guia bàsica per portar a terme un projecte de Dades Obertes d’un Ajuntament (Open Data)

Aquest document s’ha elaborat amb la voluntat de ser una guia de treball per a tot aquell professional responsable de la gestió de les dades dins d’una organització municipal.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell, rep el suport municipalista com a nou president de Localret

Xavier Fonollosa Comas, alcalde de Martorell és el nou president del Consorci Localret. La candidatura de Fonollosa ha rebut el suport de l’Assemblea General de Localret reunida aquest dijous a Manresa.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell, nou president del Consorci Localret

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa i Comas, és el nou president del Consorci Localret escollit avui per l’Assemblea General de Localret reunida a Manresa.

Manresa acull aquest dijous l’Assemblea General Localret

Manresa (el Bages) acollirà aquest dijous, 29 d’octubre, l’Assemblea General del Consorci Localret. L’Assemblea escollirà el nou president/a que rellevarà l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, elegit president de Localret a l’Assemblea de 2011, i que no opta a la reelecció.

El transport públic de Figueres estrena aplicació per als dispositius mòbils

Els usuaris de la xarxa dels autobusos públics de Figueres (l’Alt Empordà) ja disposen d’una aplicació per a mòbil que informa en temps real sobre la situació dels vehicles, les parades, els recorreguts o el temps que queda perquè l’autobús arribi a una destinació concreta.

Viladecans es prepara per a estendre la fibra òptica a tot el municipi

L’Ajuntament de Viladecans (el Baix Llobregat) ha iniciat aquest mes una nova fase d’ampliació per a fer arribar la xarxa de fibra òptica municipal W!CABLE al conjunt del municipi. Actualment, la fibra òptica està disponible a les llars de 3 zones de la ciutat (Campreciós, Sales i Gabrielistes-Vilamarina).

La Xarxa d'Observatoris Ciutadans Municipals, guardonada amb el Memorial per la Pau Josep Vidal i Llecha

La Xarxa d’Observatoris Ciutadans Municipals (OCM), una iniciativa de la societat civil per promoure i facilitar l’obertura dels ajuntaments a la participació ciutadana, ha estat guardonada amb el Memorial per la Pau Josep Vidal i Llecha 2015.

Girona estudia el moviment turístic a partir de l’anàlisi de dades mòbils

La ciutat de Girona és pionera en l’anàlisi de l’afluència, el comportament i l’origen dels turistes a la ciutat a partir de dades mòbils reals.

L’Ajuntament de Reus licita la xarxa de WiFi per a la ciutat

L’Ajuntament de Reus (el Baix Camp) ha obert el concurs públic que ha de culminar amb la instal·lació i explotació d’una xarxa de dispositius WiFi per a la promoció de la ciutat.

Lliçà d’Amunt millora la gestió de dades amb els Sistemes d’Informació Geogràfica (GIS)

L’Ajuntament de Lliçà d’Amunt (el Vallès Oriental) ha apostat per la tecnologia geoespacial per optimitzar la gestió de les dades municipals i donar-ne la màxima transparencia.

El Govern de la Generalitat presenta una App per seguir les eleccions del 27S

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha presentat l’aplicació com “una eina gratuïta al servei de la ciutadania per facilitar informació en temps real”. 

La Generalitat vol que Catalunya tingui un domini d’Internet .CT

La consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, considera que Catalunya “no renunciarà a tenir un domini de dues lletres, el .CT”, reservat als Estats, “un cop s’ha consolidat una estructura d’Estat com és el domini .CAT”.

El Tribunal Constitucional suspèn la taxa de la Generalitat a les operadores d’Internet per fomentar l’audiovisual

El Tribunal Constitucional admet a tràmit el recurs contra la Llei de la Generalitat que grava la provisió de continguts pels prestadors de comunicacions electròniques.

Els autobusos municipals de Lleida ja ofereixen accés WiFi gratuït

La xarxa d’autobusos municipals de Lleida compta amb servei de WiFi lliure gratuït. Es tracta de la primera ciutat de Catalunya i la tercera d’Espanya que disposa d’aquest servei en tota la seva flota de vehicles.

Desplegament de fibra òptica a Tàrrega

L’empresa Telefónica Movistar realitza aquests dies les tasques d’implantació del servei de fibra òptica a Tàrrega (Urgell). La previsió apunta a finalitzar les instal·lacions el proper mes d’octubre i endegar llavors la campanya de comercialització i la contractació per part dels clients. 

Figueres s’afegeix als municipis amb aplicació mòbil per al pagament de les zones d’aparcament

L’Ajuntament de Figueres (l’Alt Empordà) ha presentat Whoosh!, una aplicació mòbil que permet fer el pagament de la zona blava i la zona verda des del mòbil.

El COETTC recull al seu informe anual que es mantenen els problemes de cobertura de telefonia mòbil

L’informe anual “Cobertura telefonia mòbil a Catalunya” del COETTC (Col·legi d’enginyers tècnics i pèrits de telecomunicació de Catalunya) assenyala que “en termes generals, la tendència a la millora de cobertura dels municipis de l’any anterior ha quedat estancada”. No obstant això, el degà del COETTC, Ferran Amago, espera que l’entrada en funcionament del primer dividend digital (amb l’alliberament de la banda dels 800 Mhz) i el servei del 4G “millori substancialment la cobertura de telefonia mòbil”.

L’Eix Diagonal (C15) i l’Eix Transversal (C25) quedaran connectats amb la fibra òptica de la Generalitat a finals d’any

El conseller d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, Felip Puig, ha presentat el projecte de desplegament de la xarxa d’alta capacitat entre Vilanova i la Geltrú i Manresa per la C15 i el tancament de la xarxa troncal de fibra òptica entre Cervera i Riudellots de la Selva per la C25.

La Generalitat ofereix els seus immobles per a la instal·lació d'antenes de telefonia mòbil

L’objectiu és afavorir la qualitat dels serveis de comunicacions electròniques en aquelles zones del territori on no existeix una oferta adequada de naturalesa privada on ubicar aquestes infraestructures.

Arbúcies trasllada a una nova ubicació les antenes de telefonia mòbil

L’Ajuntament d’Arbúcies (la Selva) ha informat que s’ha iniciat l’última fase de les obres per al trasllat al Turó del Pi de les antenes de telefonia mòbil situades al carrer Domènec Refart i Pont.

Generalitat, Diputació de Barcelona i Localret presenten el “Catalonia SmartLab”

La Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i Localret han presentat avui “Catalonia SmartLab”. Es tracta de la xarxa catalana de laboratoris urbans per tal de provar solucions i iniciatives “smarts” per impulsar el desplegament de projectes de ciutats intel·ligents a Catalunya.

Viladecans s’alia amb Mediapro per estendre la fibra òptica al 90% del municipi

Un conveni entre l’Ajuntament de Viladecans (el Baix Llobregat) amb el grup Mediapro permetrà estendre la infraestructura necessària per tal que en tres anys es porti la banda ampla ultra ràpida basada en la fibra òptica al 90% de les llars.

Barcelona acollirà el Mobile World Congress 8 anys més

Barcelona continuarà sent la capital mundial del mòbil fins al 2023. GSMA, l’organitzadora del Mobile World Congress, ha acceptat per unanimitat la proposta de la ciutat per prorrogar el contracte, vigent fins al 2018, durant 5 anys més.

L’Ajuntament de Ripollet obre comptes a Twitter i Facebook

L’Ajuntament de Ripollet (el Vallès Occidental) ha posat en marxa dos nous canals de comunicació i participació. Ara, el consistori disposa de comptes a Twitter (@AjRipollet) i a Facebook (Ajuntament de Ripollet). A través d’aquestes dues xarxes socials, l’administració local pretén ser més propera i a l’abast de tothom.

Un desfibril·lador a la butxaca

Dipsalut, l’organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona, ha creat l’aplicació per a mòbils i tauletes “DEACAT”, que situa en el mapa el desfibril·lador més proper a l’usuari. A més, facilita la trucada al Servei d’Emergències i dóna instruccions per atendre la persona que pateix una aturada cardíaca.

Cambrils posa en funcionament passos de zebra intel·ligents

Els passos de vianants, pioners a Catalunya, consisteixen en plaques lumíniques de díodes de leds que s’il·luminen davant la presència d’usuaris. També entren en funcionament les zones de càrrega i descàrrega smart, que incorporen uns sensors lumínics que avisen als usuaris quan han sobrepassat el temps d’estacionament.

El Consorci AOC adapta a la realitat catalana el “Manifest sobre l’Administració Electrònica”

La Seu d’Urgell presenta el desplegament de la fibra òptica

El director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat, Jordi Puigneró, acompanyat per l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, han donat a conèixer el detall de les obres d’extensió de la fibra òptica a la capital de l’Alt Urgell.

L’Ajuntament de Matadepera facilita la consulta on-line de tota la informació urbanística

L’Ajuntament de Matadepera (el Vallès Occidental) posa a disposició dels ciutadans un portal web, amb la informació del planejament urbanístic vigent al terme municipal accessible des de qualsevol dispositiu amb connexió a Internet, sense necessitat de realitzar una consulta als Serveis Tècnics municipals.

Un espai web dedicat a la toponímia catalana

La Comissió de Toponímia, òrgan d’assessorament, consulta i proposta en matèria de fixació oficial dels topònims de Catalunya, adscrita al Departament de Cultura, disposa d’un nou espai web que recull informació d’interès sobre toponímia catalana.

L’Arxiu Municipal de Granollers obre un portal web per mostrar les imatges històriques de la ciutat

L’Arxiu Municipal de Granollers ha impulsat un portal web de l’Arxiu Fotogràfic per tal de convertir-se en una aquesta finestra al món per mostrar les imatges històriques de la ciutat que es conserven a l’Arxiu en diversos suports originals.

El Govern Basc posa en marxa un servei de missatgeria ciutadana amb Telegram

El Govern Basc posarà en marxa, dilluns 22 de juny, un nou canal d’interacció amb la ciutadania. Es tracta de la missatgeria instantània a través de l’aplicació mòbil Telegram i amb el número de telèfon 688 67 12 34.

El portal de dades obertes de Rubí nominat a l’Open Data Award 2015

El portal de dades obertes de Rubí és un dels 14 finalistes de l’Open Data Award 2015 en la categoria d’organismes públics. Es tracta de la segona edició d’uns guardons que convoca l’Open Data Institute de Londres amb l’objectiu de reconèixer la innovació i l’excel·lència en l’àmbit de les dades obertes a nivell mundial.

Localret i el Consell Comarcal del Bages presenten el projecte per dotar d’infraestructures TIC quatre polígons industrials de Sant Vicenç de Castellet

El Consorci Localret i el Consell Comarcal del Bages han presentat a l’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet el projecte d’infraestructures soterrades de telecomunicacions necessàries per possibilitar connectar les empreses de diversos polígons industrials de Sant Vicenç de Castellet amb la xarxa troncal de fibra òptica de la Generalitat de Catalunya.

L’AMB incorpora solucions “smart” per a la temporada d’estiu a les platges i parcs metropolitans

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha presentat la temporada “Estiu Metropolità 2015“, on es mostren els nous serveis que tenen els ciutadans per a gaudir dels espais metropolitans durant els mesos d’estiu. L’AMB aplicarà noves solucions intel·ligents en l’àmbit de les platges, dels parcs i de la mobilitat amb protagonisme de les “Apps” i els sensors.

El Consorci Localret i l’Ajuntament de Lloret de Mar col·laboren per millorar l’accés als serveis de banda ampla

El Consorci Localret i l’Ajuntament de Lloret de Mar han signat un conveni de col·laboració per a la redacció d’un estudi que permeti definir l’estratègia per a la millora de l’accés als serveis de banda ampla i la provisió de serveis vinculats a “ciutats intel·ligents” (smart cities), fent especial èmfasi en els aspectes relacionats amb la situació de la localitat com a referent en turisme a Catalunya.

Cerdanyola del Vallès i Sant Joan Despí ajuntaments capdavanters en vídeos-actes i escriptoris virtuals

Les experiències de la implantació de les Àudio Vídeo-Actes de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i els escriptoris virtuals per a oferir formació de l’Ajuntament de Sant Joan Despí han estat els protagonistes del Taller de Localret que va tenir lloc dimarts, 2 de juny, davant de més d’una vintena de tècnics d’ajuntaments catalans.

La policia local de Pals ofereix un botó virtual d’emergències per a comerços i ciutadans

DRAGalert és una nova aplicació gratuïta per a telèfons mòbils i tauletes Android, que l’Ajuntament de Pals (el Baix Empordà) i la policia local ofereix al ciutadà. Es tracta d’un botó virtual que en polsar-lo genera un senyal d’emergència a la central de policia local o al telèfon mòbil de la patrulla indicant la ubicació fixa de la persona que està demanant ajuda.

630 ajuntaments disposen del servei per treballar amb factures electròniques

El 66% dels ajuntaments de Catalunya accepten factures electròniques segons es desprèn de les dades aportades pel quinzè informe sobre l’e-Administració, corresponent al mes de maig del 2015, i que ha elaborat el Consorci AOC.

L’Ajuntament de Manlleu gestiona la meitat de les factures dels seus proveïdors en format electrònic

Les factures electròniques que gestiona l’Ajuntament de Manlleu (Osona) ja són un 49,7% del total, millorant així les garanties de recepció i registre a més de reduir el temps de tramitació i pagament. L’objectiu de l’Ajuntament és anar reduint el nombre de factures en paper i aconseguir arribar al 100% de facturació electrònica durant els mesos vinents. 

La Diputació de Girona ajuda els ajuntaments en l’adquisició d’equipaments informàtics

La Junta de Govern de la Diputació de Girona ha acordat destinar prop de 390.000 euros a facilitar l’accés dels ajuntaments gironins a les noves tecnologies. En total, 211 municipis es beneficiaran de l’ajut que servirà perquè els consistoris puguin adquirir equipaments informàtics, tant maquinari com programari.

Europa aprova, amb condicions, que Orange compri Jazztel

La Comissió Europea ha autoritzat, conforme al Reglament sobre operacions de concentració de la UE, la proposta d’adquisició de Jazztel per part d’Orange. L’autorització està supeditada al ple compliment d’una sèrie de compromisos per part d’Orange que garanteixin una competència efectiva als mercats dels serveis d’accés fix a Internet.

L’Ajuntament de Barcelona cedeix als municipis la tecnologia d’aplicació de l’App Apparkb

L’Ajuntament de Barcelona, la Diputació i l’Àrea Metropolitana han signat un acord segons el qual l’Ajuntament cedeix la tecnologia de l’aplicació apparkB amb l’objectiu d’impulsar la telefonia mòbil com a mètode de pagament de les zones regulades d’estacionament.

El món local debat amb el Ministeri d’Indústria i la CNMC l’aplicació de la Llei de Telecomunicacions en una jornada organitzada per Localret

Un any després de l’entrada en vigor de la Llei 9/2014 General de Telecomunicacions, i a l’espera del seu desenvolupament reglamentari, Localret va organitzar el passat 8 de maig, una jornada amb representants del MINETUR i de la CNMC que va suscitar l’interès de prop de 200 assistents d’ens locals catalans.

La Comissió presenta nous plans per impulsar el mercat digital a Europa

La Comissió Europea ha presentat una nova batería de plans per a la creació d’un mercat únic digital. L’estratègia inclou un conjunt d’accions especifiques que hauran de dur-se a terme abans que acabi l’any 2016.

Els 12 espais naturals que conformen la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona comptaran amb una App

El Parc Natural del Montseny ja disposa d’una aplicació mòbil en versió Android, la primera que es posa en servei en el conjunt de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. Aquesta app “Montseny”, que ben aviat estarà a disposició en la versió iOS i també Windows Phone, és gratuïta i permet a l’usuari tenir al seu abast de manera ràpida i còmode la informació actualitzada i els serveis que ofereix el parc.

La fibra òptica fins a la llar (FTTH) impulsa el creixement de la banda ampla a Espanya

La banda ampla ha crescut a Espanya un 6% al gener respecte a l’any anterior. El descens que s’ha registrat en les línies de la xarxa de coure s’ha vist compensat per l’augment en línies de fibra òptica fins a la llar (FTTH), que han sumat 115.747 línies al gener, mentre que les de tecnologia HFC (híbrid cable coaxial i fibra) han augmentat en 24.777 línies.

Localret i la Diputació de Barcelona presenten el projecte per dotar d’infraestructures TIC tres polígons industrials de Sant Feliu de Llobregat

El Consorci Localret i la Diputació de Barcelona han presentat a l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat el projecte executiu d’infraestructures soterrades de telecomunicacions troncals per a xarxes de fibra òptica que pretén dotar d’aquesta infraestructura els polígons industrials de Pla-Grases, Matacàs-Armenteres i Masor-Multindus.

Un nou servei de la Diputació de Lleida permet consultar les incidències de les carreteres de titularitat provincial

El servei s’ofereix a través d’un visor d’incidències actives i programades (planificades) a les carreteres gestionades per la Diputació de Lleida. La informació s’actualitzarà en el moment en què el Servei de Vies i Obres de la Diputació té coneixement de les possibles afeccions que es puguin produir a la xarxa (824 quilòmetres de carreteres són de titularitat provincial), com ara per incidències meteorològiques o esllavissades.

El consum d’Internet supera els 100 minuts diaris

Les dades de la “1a onada de l’Estudi General de Mitjans” del 2015 assenyalen que, per primera vegada, el consum mitjà d’Internet a Espanya supera els 100 minuts diaris. Aquesta xifra se situa molt a prop del consum de ràdio (104) i encara lluny dels 250 minuts que es destinen a veure la televisió.

Sentmenat tindrà una aplicació que permetrà al ciutadà informar sobre afectacions a la via pública

L’Ajuntament de Sentmenat (el Vallès Occidental) aprofitarà els avantatges de les noves tecnologies per millorar la gestió de la via pública a través de la posada en marxa d’una App i un portal web on els ciutadans podran fer arribar, ja sigui amb el dispositiu mòbil o per web, totes aquelles incidències que trobin al carrer.

Vallirana actualitza els seus canals de comunicació amb una App sense cost per a l’Ajuntament

L’Ajuntament de Vallirana (el Baix Llobregat) ha posat a disposició de la ciutadania una APP, “Vallirana al mòbil”, després de l’acord establert amb l’empresa BGS Software y Control Industrial que ha desenvolupat l’aplicació a un cost 0, evitant així una despesa per al municipi. Una eina que, entre diverses opcions, permet a l’Ajuntament enviar avisos d’urgència a la ciutadania si cal.

Reus ofereix a la ciutadania fer mesures de camp electromagnètic als domicilis particulars

L’Ajuntament de Reus (el Baix Camp) ofereix a la ciutadania la possibilitat de mesurar el camp electromagnètic de radiofreqüència en domicilis particulars. La mesura s’emmarca en el conveni de col·laboració signat el desembre de 2012 entre l’Ajuntament i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Direcció General de Telecomunicacions i Societat, dins el projecte de la Governança Radioelèctrica.

Ascó posa en marxa una App per comunicar incidències i desplegarà una nova xarxa de fibra òptica

L’Ajuntament d’Ascó (la Ribera d’Ebre) ha posat en marxa l’aplicació Fes Goig Ascó!, un nou canal de comunicació directe i gratuït entre els veïns i el Consistori que permet avisar d’incidències a la via pública.

La Diputació de Barcelona digitalitza les actes plenàries de Sant Bartomeu del Grau, Perafita i Vilanova de Sau

La Xarxa d’Arxius Municipals, que coordina l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, ha digitalitzat les actes dels plens dels ajuntaments de Sant Bartomeu del Grau, Perafita i Vilanova de Sau, tots tres de la comarca d’Osona. 

Desplegament de fibra òptica a Sant Antoni de Vilamajor i Òdena

Telefònica ha presentat recentment a l’Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor els seus plans per a la implantació al poble de la fibra òptica. Està previst que aquesta tecnologia es pugui implementar al 90% de les cases del municipi (incloses les urbanitzacions) en un període d’entre 5 i 6 mesos.

Una aplicació per a mòbils permetrà avisar la Policia Local de Castelló d’Empúries en cas d’emergència

La Policia Local de Castelló d’Empúries ha incorporat un nou sistema de seguretat ciutadana pensat sobretot pels comerços, però que pot ser igual d’efectiu per les masies i altres habitatges aïllats del municipi. Es tracta d’una aplicació per a mòbils que avisa la Policia Local en cas d’emergència.

Riudellots de la Selva connecta els seus equipaments municipals amb fibra òptica

Amb la voluntat de millorar la qualitat i la velocitat de la transmissió de dades i comunicacions l’Ajuntament de Riudellots de la Selva ha procedit a connectar diversos equipaments municipals amb fibra òptica.

Cinc estacions de metro de Barcelona disposen de connectivitat WiFi

L’Ajuntament de Barcelona, en aplicació del Pla de desplegament del servei d’accés sense fils a Internet en l’espai públic, ha començat la fase pilot de la implantació de connectivitat WiFi a la xarxa de metro, amb l’entrada en servei en cinc estacions.

Movistar renova les seves instal·lacions a Sant Julià de Vilatorta

Sant Julià de Vilatorta (Osona) ja compta amb una nova antena de l’operador de telecomunicacions Movistar. La companyia ha substituït la que ja hi havia, en la mateixa estructura on hi ha situada la d’Orange, a Puigsec.

La fibra òptica arribarà a Solsona i Cardona

L’Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona i l’empresa GX Fibra Telecom s’alien per fer arribar la infraestructura als polígons industrials i als municipis de Cardona i Solsona en un any.

Les quatre diputacions i el Consorci AOC gestionaran amb un nou sistema informàtic el Padró Municipal d’Habitants

Aquesta iniciativa implica un impuls als projectes d’interoperabilitat que garanteixen el dret dels ciutadans a no presentar documents que ja es troben en poder de les administracions. Aquest nou sistema aportarà significatius estalvis econòmics i facilitarà futurs projectes col·laboratius entre les administracions.

La Diputació de Barcelona provarà a 6 municipis una plataforma tecnològica per proveir-los de serveis Smart Cities

Granollers, Igualada, Mataró, Manresa, Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès són els sis municipis on la Diputació de Barcelona posarà en marxa, com a prova pilot, una plataforma tecnològica que incorporarà dades de diferents fonts (sensors i altres dispositius, informació de l’ajuntament i informació aportada per la ciutadania), amb l’objectiu d’oferir-los solucions innovadores i apropar-los al concepte d’Smart City.

Informe anual sobre els nivells d’exposició a camps electromagnètics de radiofreqüència a Catalunya

Durant el 2014 la Generalitat ha fet 4.180 mesuraments de camps electromagnètics en gairebé 1.450 espais de tot el territori, inclosos els considerats sensibles, i tots han resultat molt inferiors als nivells legislats

“ViuManresa” una nova aplicació mòbil per acostar la informació i els serveis als ciutadans

L’Ajuntament de Manresa ha presentat una nova aplicació per a mòbils i tauletes que, amb el nom de ViuManresa, ofereix als ciutadans un canal de comunicació addicional a la web i a l’atenció ciutadana. ViuManresa permet tenir un accés fàcil i directe tant a la informació sobre el consistori i la ciutat com als serveis municipals. A més, poden fer tràmits i gestions.

La Diputació de Girona presenta un manual de comunicació destinat als ajuntaments petits

El president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, i els comunicòlegs Marc Sureda i Lourdes Torres han presentat el “Manual de comunicació per a ajuntaments petits (i no tan petits)”. El Manual estarà a disposició dels ajuntaments i del públic general, en format PDF, i aviat s’obrirà una llista de reproducció al canal Youtube de la institució amb consells pràctics de comunicació.

Sant Hilari Sacalm penja codis QR als fanals per facilitar l’avís d’incidències per part dels veïns

Els fanals del Passeig de la Font del Ferro, que es trova en la darrera fase de les obres de remodelació, són els primers a incorporar codis QR a través dels quals els veïns i les veïnes de Sant Hilari Sacalm (la Selva) podrán avisar la Brigada Municipal de posibles incidències mitjançant els seus telèfons intel·ligents.

Cambrils s’afegeix a Tarragona i el Clúster TIC Catalunya Sud per compartir experiències d’Smart Cities

La trobada del grup de treball d’Smart Cities del Clúster TIC Catalunya Sud s’ha aprofitat per dur a terme la signatura d’un Protocol d’Intencions entre les ciutats de Tarragona i Cambrils per compartir experiències de ciutat intel·ligent.

Sabadell, Hospitalet i Tarragona signen un protocol per compartir experiències de Smart City

​Els ajuntaments de Sabadell, l’Hospitalet de Llobregat i Tarragona han signat, en el marc del Sabadell Smart Congress, un protocol d’intencions amb l’objectiu d’establir canals de comunicació institucionals entre les tres ciutats, que contribueixin a impulsar projectes de modernització dels serveis públics mitjançant l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).

Les Nacions Unides decideix situar a Barcelona el centre d’innovació i assessorament en Smart Cities

El Centre Especialitzat en Partenariats Públic-Privats en Ciutats Intel·ligents i Sostenibles estarà situat al clúster Smart City Campus del [email protected] de Barcelona.

La Generalitat presenta una App col·laborativa que permetrà crear un mapa de la xarxa de telefonia mòbil

El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, acompanyat del director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Puigneró, ha presentat a l’Estand Catalonia de la Generalitat de Catalunya al Mobile World Congress 2015, la nova aplicació Cobertura Mòbil, un projecte participatiu que permetrà crear, amb la col·laboració dels usuaris de dispositius mòbils, un mapa de la cobertura de la xarxa de telefonia mòbil del país.

El 84% de llars, oficines i locals de Granollers ja poden accedir a la fibra òptica

En el 84% de llars, oficines i locals de Granollers (dades de gener de 2015) s’ha desplegat la xarxa de fibra òptica gràcies als acords entre l’Ajuntament de Granollers amb els diversos operadors efectuats des de l’any 2000.

El web de Localret estrena nou disseny

El nou web incorpora el concepte de disseny adaptatiu (responsive design), que permet l’accés als continguts des de qualsevol dispositiu (ordinador, smartphone, tauleta o portàtil).

La nova línia gràfica aposta per un estil net i clar amb l’objectiu que el contingut sigui el protagonista, tot respectant la identitat corporativa.

L'Ajuntament de la Seu acorda amb Cadí Telecom el desplegament de la xarxa de fibra òptica

Segons l’acord signat per l’Ajuntament i l’operador de telecomunicacions Cadí Telecom, l’estesa de la xarxa de fibra òptica estarà enllestida al mes de juny al centre històric i comercial de la Seu, i al conjunt de tota la ciutat abans que acabi l’any 2015. Pel que fa als barris, la fibra quedarà estesa a principis de 2016. També s’oferirà WiFi gratuït als carrers comercials i turístics.

Els veïns de Llagostera podran participar per Twitter als plens municipals

L’ordre del dia del Ple de l’Ajuntament de Llagostera (el Gironès) previst per al 25 de febrer preveu l’aprovació inicial del Reglament Orgànic Municipal (ROM) el qual, entre altres aspectes, obrirà les sessions plenàries a la participació dels veïns mitjançant l’ús de Twitter.

L' Ajuntament de Cambrils aplica la filosofia “smart” al conjunt de les actuacions municipals

L’alcaldessa de Cambrils, Mercè Dalmau, i el cap de Noves Tecnologies de l’Ajuntament, Pep Budí, han presentat el projecte iCambrils. Es tracta d’un programa transversal que aplica la filosofia “Smart” en els diferents àmbits per augmentar la transparència i l’eficiència de l’Ajuntament i atendre millor els ciutadans.

Badalona estén a la platja el Wi-Fi gratuït

Badalona ha presentat el nou servei de Wi-Fi gratuït que ja està operatiu a la platja d’aquesta ciutat. El nou punt d’accés gratuït a Internet cobreix la zona que va des del Port fins al carrer d’en Prim de manera que els usuaris poden accedir a Internet en aquest tram de la platja, a tot el passeig Marítim i a gairebé tot el passeig de la Rambla de la ciutat.

El Consorci Localret i la Diputació de Barcelona col·laboren per elaborar estudis de provisió de banda ampla als municipis de fins a 50.000 habitants

Els ajuntaments de fins a 50.000 habitants, mancomunitats i EMD (Entitat Municipals Descentralitzades) de la demarcació de Barcelona, poden sol·licitar fins al 31 de març, suport tècnic per l’elaboració d’estudis de provisió de banda ampla al territori.

Andorra multiplica per cinc la seva connexió per internet amb frança

El ministre d’Economia i Territori en funcions i president d’Andorra Telecom, Jordi Alcobé, ha presentat el contingut de l’acord signat amb Ariège Télécom que representarà un salt qualitatiu pel que fa a la connexió per Internet amb França. El cost de la nova línia francesa se situa en els 2,1 milions d’euros.

L'Ajuntament de Tarragona presenta una nova aplicació d'avisos i incidències a la via pública

L’Ajuntament de Tarragona posa a disposició de la ciutadania dos canals nous de comunicació amb els quals tots els ciutadans i ciutadanes poden col·laborar activament i ser corresponsals del manteniment i neteja de la via pública.

Finalitza el Congrés Govern Digital amb els premis “administració oberta” a 50 municipis

Amb el lliurament dels premis “administració oberta” als 50 municipis catalans que més destaquen pel desplegament del procés de l’administració electrònica, es va cloure el Congrés de Govern Digital que durant els dies 21 i 22 de gener va reunir…

Informe IRIA 2014 sobre la situació TIC a les Administracions de l’Estat i als Ens Locals

El Consejo Superior de Administración Electrónica (del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques) ha presentat una nova edició de l’informe IRIA-REINA amb l’anàlisi dels indicadors més representatius de la situació i l’ús dels sistemes i tecnologies de la Informació i Comunicacions en l’Administració de l’Estat i les Entitats Locals.

L’Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt impulsa un nou servei d'accés a Internet sense fils

Aprofitant la capacitat i la qualitat tecnològica de la infraestructura municipal de xarxa sense fils, l’Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt (el Maresme) ha posat en marxa un nou servei d’accés a Internet que els santvicentins poden ja contractar.

La Diputació de Barcelona s’adhereix al Consorci Localret

El President de Localret i alcalde de Manresa, Valentí Junyent i el diputat d’Hisenda, Recursos Interns i Noves Tecnologies de la Diputació de Barcelona, Carles Rossinyol, han signat el conveni de col·laboració que formalitza la integració de la Diputació de Barcelona com a membre de ple dret del Consorci Localret.

L’Ajuntament de Cornellà de Llobregat crea el servei de “Tecnoatenció” per prevenir les ciberaddiccions i l'assetjament tecnològic

El servei de Tecnoatenció s’adreça a tota la ciutadania, especialment a adolescents i joves, tant per a prevenir com per a solucionar les patologies derivades del mas ús dels aparells de noves tecnologies.

L’Ajuntament del Vendrell inicia una campanya de promoció de la signatura electrònica

El regidor de Règim Intern del Vendrell, Joan M. Diu, ha presentat la campanya “Sol·licita la teva firma electrònica”, que s’emmarca en el projecte de Seu Electrònica amb el qual s’està treballant des de l’inici d’any per millorar i agilitar els tràmits municipals i facilitar al ciutadà la seva relació amb l’Ajuntament.

Nou Reglament europeu per a la identificació electrònica

La Comissió Europea ha aprovat “El Reglament del Parlament Europeu i del Consell relatiu a la identificació electrònica i els serveis de confiança per a les transaccions electròniques al mercat interior”.