Consorci Localret

Introdució

12 museus catalans mostren les seves col·leccions a través de Google Art Project

12 museus catalans mostren les seves col·leccions a través de Google Art Project

La plataforma “Google Art Project” inclou des d’avui 1.221 obres, 165 gigafotos, 18 exposicions virtuals i 10 visites virtuals amb tecnologia trekker a museus catalans. Aquesta iniciativa s’ampliarà a un total de 24 museus.

Avui s’ha presentat el projecte internacional Museus Catalans a Google Art Project, una iniciativa del Departament de Cultura per a la promoció internacional del patrimoni conservat als museus catalans i la seva posada en valor. Mitjançant aquest projecte, que s’ha presentat amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus, 12 museus catalans s’incorporen a aquesta plataforma que promou l’accés a l’art a través de Google.

Google Art Project és un projecte de col·laboració entre la companyia i algunes de les institucions més importants del món per donar a conèixer als usuaris les obres d’art més representatives de forma molt detallada. El seu objectiu és disposar de continguts per oferir un millor accés a l’art a través d’internet i que els usuaris puguin descobrir i contemplar obres d’arreu del món. Actualment, en formen part 775 institucions culturals, que han pujat a internet més de 250.000 imatges de més de 13.000 artistes.

Presentació del Projecte
Presentació del Projecte “Museus catalans al Google Art Project” (Fotografia Generalitat de Catalunya)

Segons que ha informat la Generalitat, els 12 museus catalans que a partir d’avui s’incorporen a la plataforma de Google se sumen als tres que ja en formaven part: el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el Museu Episcopal de Vic i la Fundació Rafael Masó. Es preveu, a més, que, en una segona fase, properament s’afegeixin a la plataforma 12 equipaments més. 

Els 12 museus que s’incorporen a la plataforma en aquesta primera fase són:

– Biblioteca-Museu Víctor Balaguer (Vilanova i la Geltrú)

– Fundació Municipal Joan Abelló (Mollet del Vallès)

– Fundació Pau Casals (El Vendrell) 

Museu Cau Ferrat (Sitges)

Museu d’Art Jaume Morera (Lleida)

Museu d’Art Modern (Tarragona)

– Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (Terrassa) 

– Museu Maricel (Sitges)

– Museu Nacional Arqueològic de Tarragona 

– Museu Romàntic (Sitges)

– Nat-Museu de Ciències Naturals (Barcelona) 

– Palau Maricel (Sitges)    

En aquesta primera fase del projecte s’han incorporat 1.221 obres, 165 gigafotos, 18 exposicions virtuals i 10 visites virtuals amb tecnologia trekker.

Els museus que s’incorporaran a la plataforma en la segona fase són: Consorci Drassanes Reials i Museu Marítim de Barcelona; Consorci Museu Terres de l’Ebre; Museu de Badalona; Museu de Gavà i Parc Arqueològic; Museu de la Pell d’Igualada; Museu d’Arqueologia de Catalunya (Barcelona,  Empúries, Girona, Ullastret); Museu d’Art de Girona; Museu d’Història de Catalunya i Thermalia, Museu de Caldes de Montbui.

La participació dels museus catalans a la plataforma Art Project forma part de l’acord de col·laboració entre el Departament de Cultura i  el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat (CTTI) per a la internacionalització i posada en valor del patrimoni cultural de Catalunya a través de les diferents plataformes de Google.

Per fer possible la participació dels museus catalans al projecte de Google, els museus han treballat per fer encara més accessibles les seves col·leccions des de qualsevol lloc i moment: han realitzat una selecció de les obres de les col·leccions que conserven en els seus fons; han preparat continguts d’alta qualitat que les expliquin; han traduït tots els textos a l’anglès i el castellà; han preparat i col·laborat amb els equips de Google en la captació de les imatges per a la realització de la visita virtual de les sales i dependències del museu, i han seleccionat i preparat les obres per a la realització d’imatges en molt alta resolució (gigapixels).