Consorci Localret

Introdució

Cambrils posa en funcionament passos de zebra intel·ligents

Cambrils posa en funcionament passos de zebra intel·ligents

Els passos de vianants, pioners a Catalunya, consisteixen en plaques lumíniques de díodes de leds que s’il·luminen davant la presència d’usuaris. També entren en funcionament les zones de càrrega i descàrrega smart, que incorporen uns sensors lumínics que avisen als usuaris quan han sobrepassat el temps d’estacionament.

Segons que informa l’Ajuntament, Cambrils continua amb pas ferm el seu camí per tal de convertir-se en una ciutat smart. Aquesta setmana han entrat en funcionament, després del corresponent període de proves, les zones de càrrega i descàrrega intel·ligents, així com també els passos de vianants smart. Ambdues millores es troben ubicades al voltant de “UrbanLab Pescador”, una àrea destinada a implementar noves solucions i serveis per a la ciutadania mitjançant l’aplicació de Noves Tecnologies que contribueixin a la qualitat de vida i cobrir i millorar les necessitats reals de la ciutadania.

Passos de vianants que detecten moviment

Cambrils disposa dels primers passos de vianants smart de Catalunya. Quan el vianant s’atansa al pas s’encenen uns senyals lumínics i dos senyals verticals. D’aquesta manera s’incrementa la visibilitat per als vehicles millorant així la seguretat.

Pas de vianant Intel·ligent (Imatge de l'Aj. de Cambrils)
Pas de vianant Intel·ligent (Imatge de l’Aj. de Cambrils)

Els passos modificats han estat els ubicats al passeig la Salle -a la proximitat de la rotonda amb el pont del Parc del Pescador i del carrer Tramuntana-, així com el del tram central del passeig de les Palmeres. El motiu d’haver escollit aquests dos punts és pel fet que es tracta de dos passos amb una rellevant intensitat d’ús per part de vianants i ubicats en un espai amb poca il·luminació artificial en hores nocturnes.

La millora ha consistit a situar unes plaques lumíniques de díodes de leds en cada extrem de les pastilles rectangulars blanques les quals s’il·luminaran davant la presència d’usuaris. El sistema és un innovador avenç sobre la senyalització horitzontal actual, consistent en què determinats senyals, que actualment s’executen amb l’aplicació manual de pintura reflectant, es complementin amb un sofisticat sistema d’il·luminació integrada. Aquest sistema, per si sol detecta el moviment al seu al voltant, encenent-se sobretot a la nit i en hores de poca visibilitat o amb condicions atmosfèriques adverses. D’aquesta manera, s’adverteix als usuaris de vehicles de la presència de vianants.  Aquesta il·luminació es posa en marxa diàriament amb l’encesa de l’enllumenat públic.

Zones de càrrega i descàrrega

Pel que fa a les zones de càrrega i descàrrega que han estat modificades es tracta de les ubicades al carrer Roger de Flor (barri del Port), amb una longitud de 16 metres, i la del carrer Pau Casals, amb una longitud de 19 metres. Ambdues estan instal·lades en calçades d’un sol sentit de circulació. Les millores incorporades busquen facilitar la rotació de vehicles en aquestes àrees a través d’un sistema de sensors que permet controlar la durada de l’estacionament.

Zona de descàrrega Intel·ligent (Imatge de l'Aj. de Cambrils)
Zona de descàrrega Intel·ligent (Imatge de l’Aj. de Cambrils)

Des d’ara, un vehicle que estacioni en una d’aquestes dues àrees veurà com a la calçada s’encén un indicador lluminós de color verd. Si l’usuari supera els 30 minuts permesos d’estacionament, aquest indicador es canviarà a color vermell i es donarà avís automàticament a la Sala de Comunicacions de la Policia Local de Cambrils.

Aquesta mesura ajudarà a detectar si hi ha abusos per part dels transportistes, alhora que permetrà estudiar el funcionament d’aquestes zones i el seu ús per tal de poder fer-hi canvis en cas que sigui necessari.

Cal remarcar que la mesura neix amb la voluntat de ser dissuasiva i informativa, i en cap cas amb un afany recaptatori. Al contrari, permet un major control de la rotació i mobilitat de les zones amb trànsit més intens al municipi.

Els horaris de les zones de càrrega i descàrrega és de 8.30 a 13.30 i de 16 a 19 hores.

iCambrils, cap a una ciutat intel·ligent

Aquestes dues millores formen part del projecte iCambrils que té la voluntat de situar el municipi al capdavant de les millores i transformacions urbanístiques en l’àmbit de les ciutats intel·ligents.