Introdució

Cambrils presenta una App de realitat virtual per a la Vil·la Romana

Cambrils presenta una App de realitat virtual per a la Vil·la Romana

Cambrils (el Baix Camp) disposa d’un nou producte destinat al turisme cultural. Els visitants podran traslladar-se virtualment a la vil·la romana de la Llosa descarregant-se, gratuïtament, una Aplicació per a dispositius mòbils.

Aquesta App, que porta el nom d’Imageen forma part del treball realitzat en el marc del projecte iCambrils, Smart City, en el qual s’ha desenvolupat una vídeo-guia virtual del jaciment de La Llosa. Per a fer més atractiu el jaciment i a proposta del Museu d’Història de Cambrils, s’ha desenvolupat els continguts virtuals existents i s’hi han incorporat actors reals.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, en l’acte de presentació ha destacat que aquesta aplicació feta a partir de realitat virtual ‘és important tant per als visitants que podran conèixer l’important llegat romà de Cambrils, com per als mateixos cambrilencs i cambrilenques que poden conèixer el seu passat i visitar la Llosa des d’una altra perspectiva’.

Presentació a Cambrils de l'App de realitat virtual per a la vil·la romana de la Llosa (Fotografia Aj. Cambrils)
Presentació a Cambrils de l’App de realitat virtual per a la vil·la romana de la Llosa (Fotografia Aj. Cambrils)

L’empresa encarregada dels treballs ha estat Digivisión, editora de la Guia Arqueològica Visual  de la vila l’any 2008 i que es pot adquirir al mateix jaciment en quare idiomes. A més, La Llosa estarà dotada d’un punt d’accés WiFi gratuït que afavorirà l’accés a la xarxa i a la nova aplicació gratuïta per part dels visitants del jaciment.

El director de Digivisión, José Antonio Muñiz, ha afirmat que “amb aquesta iniciativa, s’utilitza la realitat virtual per tal de fer valdre el patrimoni cultural i transmetre la història que hi ha darrere de cada pedra”. Muñiz considera que ‘la realitat és molt més potent que la ficció’ i que ‘el que cal és canviar les mentalitats per invertir més diners en la difusió cultural’. Actualment, Digivisión desenvolupa una aplicació anomenada “Imageen” compatible amb els sistemes IOS (Apple) i Android (Samsung, Nokia, HTC,…). Aquesta aplicació, està ja disponible per als visitants del jaciment de La Llosa i suggerirà una ruta dins dels itineraris de visita de la vil·la, guiant l’usuari a través de les restes conservades gràcies a les indicacions d’actors que recrearan els habitants de La Llosa fa 2000 anys en tres punts concrets. Des d’aquests punts l’Aplicació oferirà diverses possibilitats. Per exemple superposar la imatge real a la imatge corresponent al segle II dC., l’època de major esplendor de la vil·la. La imatge superposada inclourà l’ambientació general dels elements arquitectònics i paisatgístics convertint l’aplicació, no només amb una aplicació de realitat augmentada sinó també una avançada vídeo-guia en quatre idiomes destinada a substituir a les tradicionals audio-guies.

Romans

La vil·la romana de la Llosa obrirà portes aquest cap de setmana

Les persones interessades a provar l’aplicació en directe a la vil·la tindran l’oportunitat aquest dissabte entre les 11 i la 14h. La vil·la s’obre al públic en aquest horari durant el primer dissabte de cada mes, fins a l’inici de la temporada turística, en què s’ampliaran els horaris d’obertura, ha informat el consistori cambrilenc.