Consorci Localret

Introdució

El Bages acull una jornada sobre el desplegament de xarxes de telecomunicacions als municipis

El Bages acull una jornada sobre el desplegament de xarxes de telecomunicacions als municipis

Prop de 50 representants d’ajuntaments del Bages, tant càrrecs electes com tècnics, han assistit aquest dimecres, 6 d’abril, a la seu del Consell Comarcal a una jornada sobre el desplegament de xarxes de comunicacions electròniques als municipis que ha comptat amb la col·laboració del Consorci Localret i la Diputació de Barcelona.

Ferran Estruch, president del Consell Comarcal del Bages ha destacat la importància que per al futur dels municipis i del territori té el desplegament de xarxes de telecomunicacions, imprescindibles per disposar de cobertura i connectivitat.

La jornada s’ha centrat, d’una banda, en els aspectes jurídics derivats de la Llei General de Telecomunicacions (9/2014) en relació a les administracions locals, a càrrec d’Olga Díaz, cap de l’Àrea Jurídica de Localret, i en l’altra, en veure el cas pràctic de l’Ajuntament d’Igualada, explicat per Marc Pujol, cap del Servei d’Indústries, Activitats i Noves Tecnologies.

L’actual Llei General de Telecomunicacions dificulta, quan no restringeix, el paper de les administracions locals en la instal·lació o l’explotació de xarxes de comunicacions electròniques. La Llei estableix clarament que les administracions públiques han de facilitar i garantir als operadors el desplegament de xarxes de telecomunicacions.

Per als municipis un altre dels aspectes que més preocupa són les eines per a l’ordenament del desplegament i l’ocupació del domini públic, especialment els aeris o per façana. Olga Díaz, de Localret, ha assenyalat que en aquest sentit els operadors han de comunicar als municipis els seus plans de desplegament, justificant quin tipus de desplegament utilitzaran.

La jornada també ha servit per destacar que en els casos d’infraestructures de titularitat pública, les administracions no poden atorgar drets preferents o exclusius, de manera que s’ha de garantir en tot moment l’accés a qualsevol operador que ho sol·liciti, sense marge per a licitacions o concessions restrictives.

Finalment, Marc Pujol, va exposar el procés de com l’Ajuntament d’Igualada va apostar per la construcció d’una xarxa MAN (Metropolitan Àrea Network) que canalitza fibra òptica des del 2010 i que connecta 40 seus municipals i d’altres espais públics.

En molts punts encara s’està pendent del desenvolupament reglamentari d’importants aspectes de la Llei General de Telecomunicacions que detallarà les característiques tècniques per a la seva aplicació.

Jornada CCBages