Consorci Localret

Introdució

El Govern posa en marxa “smartCATchallenge” per a promoure innovacions aplicables als municipis

El Govern posa en marxa “smartCATchallenge” per a promoure innovacions aplicables als municipis

L’smartCAT challenge és una iniciativa de la Secretaria per a la Governança de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) de la Generalitat de Catalunya que potencia la creació de solucions tecnològiques innovadores per resoldre problemàtiques dels municipis catalans, tot connectant emprenedors, desenvolupadors, organitzacions i experts tècnics.

Aquesta iniciativa del Govern s’emmarca dins de l’Smart City Hack, un projecte internacional que convida emprenedors d’arreu del món a desenvolupar solucions per a les seves ciutats mitjançant iniciatives d’innovació oberta.

La iniciativa s’ha estructurat en cinc grans àmbits (energia i sostenibilitat, ciutat col·laborativa, salut i benestar, cultura i turisme i mobilitat i transport) que agrupen els problemes que té la ciutadania. Cada una d’aquestes temàtiques està liderada per les següents ciutats:

  • Sant Cugat del Vallès: energia i sostenibilitat
  • Reus i Cambrils: mobilitat i transport
  • Terrassa: salut i benestar:
  • Vilafranca del Penedès: ciutat col·laborativa
  • Calonge: turisme i cultura –Article al Blog de Localret

A més de la participació dels municipis, smartCAT challenge compta amb la col·laboració de centres tecnològics, empreses TIC i d’altres institucions que donaran suport als emprenedors i desenvolupadors durant tot el procés.

smartcat_challenge

Connectar, crear i definir la ciutat que un vol

Per definir els reptes que els participants hauran de resoldre, durant el mes de maig cada ciutat va realitzar un taller amb un grup heterogeni d’agents municipals.

El projecte començarà el 2 de juliol amb un “Ideathon” per a desenvolupadors amb la participació de diverses ciutats liderades per Sant Cugat del Vallès, Reus, Cambrils, Terrassa, Vilafranca del Penedès i Calonge. Cadascun d’aquests municipis es fa càrrec d’una àrea temàtica que agrupa diversos reptes centrats en el ciutadà.

La sala EGarage d’ESADE Creapolis a Sant Cugat del Vallès acollirà un “Ideathon” o hackathon d’idees on hi podran participar desenvolupadors, dissenyadors, emprenedors i experts en el món de les TIC. Durant l’Ideathon es realitzarà un mercat d’idees, es crearan els diferents equips de treball, se celebraran diversos workshops, hi haurà un espai de networking i al final del dia, els participants acabaran presentant el seu projecte.

L’Ideathon serà l’inici d’un procés de 4 mesos durant els quals, els participants tindran accés a la plataforma d’incubació en línia de Smart City Hack i disposaran de mentors i recursos tecnològics que els guiaran per poder transformar les seves idees inicials en projectes reals.

El repte finalitzarà amb una competició online en la qual públic i jurat triaran les millors solucions que competiran a la final de smartCAT Challenge que tindrà lloc a finals d’octubre. El guanyador podrà participar també al concurs internacional de l’Smart City Expo World Congress que se celebrarà el mes de novembre.

A més, el millor projecte de cada temàtica tindrà la possibilitat de realitzar una prova pilot a la ciutat que l’ha liderada dins del marc del Catalonia SmartLab.