Consorci Localret

Introdució

Europa harmonitza tècnicament les freqüències de l’espectre radioelèctric per als serveis d’Internet mòbil

Europa harmonitza tècnicament les freqüències de l’espectre radioelèctric per als serveis d’Internet mòbil

La Comissió Europea ha adoptat una sèrie de condicions tècniques harmonitzades que posen les bases per a l’assignació de més espectre per als serveis mòbils a la banda de 700 MHz. Es vol millorar l’accés a Internet al territori europeu i satisfer la demanda creixent de banda ampla.

Es calcula que l’any 2020 el tràfic generat per la Internet mòbil s’haurà multiplicat per 8 i, a més, s’han de preveure serveis innovadors com ara: els vehicles connectats; la Internet de les coses; o l’atenció sanitària a distància, els quals exigiran més amplada de banda, així com uns serveis que hauran de funcionar per sobre de les fronteres polítiques.

Andrus Ansip, vicepresident per al mercat únic digital, ha assenyalat que “28 enfocaments diferents per a la gestió de les freqüències de ràdio a la UE no tenen cap sentit econòmic en el mercat únic digital, per això necessitem una millor coordinació d’espectre a la UE. Així, hem previst la utilització de la banda de 700 MHz per a serveis mòbils que donaran accés a Internet d’alta qualitat a tots els europeus, fins i tot en les zones rurals”. 

Andrus Ansip, Comissari Europeu , vicepresident per al mercat únic digital (Imatge de la Comissió Europea)
Andrus Ansip, Comissari Europeu , vicepresident per al mercat únic digital (Imatge de la Comissió Europea)

La decisió adoptada per la Comissió Europea preveu reduir el risc d’interferències transfrontereres i harmonitzar la forma d’utilització de les noves freqüències alliberades a tota la UE. Les freqüències inferiors (470-694 MHz) continuaran a disposició dels serveis de comunicació audiovisual.

La Comissió proposa que la banda de 700 MHz s’assigni a la banda ampla sense fils abans del 30 de juny de 2020 en tots els països de la UE. Això coincidirà amb el desplegament de les xarxes 5G, previst a partir de 2020. A fi de complir aquest termini, els Estats membres hauran d’adoptar i fer públics els seus plans nacionals sobre cobertura de la xarxa i alliberament d’aquesta banda abans del 30 de juny de 2017. També serà necessari celebrar acords transfronterers de coordinació per a finals de 2017. Aquests plans hauran de facilitar la transició i garantir una bona cobertura de la xarxa que contribueixi a superar l’escletxa digital afavorint l’accés a Internet de qualitat a tot el territori.