Consorci Localret

Introdució

Generalitat, Diputació de Barcelona i Localret presenten el “Catalonia SmartLab”

Generalitat, Diputació de Barcelona i Localret presenten el “Catalonia SmartLab”

La Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i Localret han presentat avui “Catalonia SmartLab”. Es tracta de la xarxa catalana de laboratoris urbans per tal de provar solucions i iniciatives “smarts” per impulsar el desplegament de projectes de ciutats intel·ligents a Catalunya. La presentació ha tingut lloc a la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació, amb el seu director general, Jordi Puigneró, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, el secretari d’Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, Pere Torres, i el director general de Localret, Xavier Furió. A més, també han assistit representats, tant de càrrecs electes com tècnics, de diversos municipis, dels 22 que hi ha a Catalunya que ja treballen en iniciatives d’Smart Cities, així com d’empreses que ja hi col·laboren en aquest àmbit amb el món local.

Catalonia SmartLab forma part de l’estratègia global d’SmartCat de manera que el concepte i les actuacions de les “ciutats intel·ligents” acabin formant el conjunt de Catalunya com a una “Smart Region”. D’aquesta manera l’SmartLab vol esdevenir, a partir de les iniciatives arreu del territori i amb el suport del Govern català i els ens de suport al món local com ara les diputacions, una “xarxa de laboratoris urbans dedicats a provar i validar les solucions smart en entorns reals”.

Els promotors de la iniciativa han volgut deixar clar que Catalonia SmatLab és un espai de proves per a productes o serveis que impliquin beneficis per al funcionament dels municipis o dels ajuntaments, però no en un espai de proves de productes ja comercialitzats. Per a fer-ho més àgil s’ha creat una Oficina tècnica que actua com a finestreta única entre les empreses i els ajuntaments, de manera que es treballi per assolir els objectius provats en els ajuntaments adequats i de manera que aquella experiència pugui ser “replicada” en altres escenaris similars del país.

El director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Puigneró, i el director general de Localret, Xavier Furió
El director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Puigneró, i el director general de Localret, Xavier Furió

El director general de Localret, Xavier Furió, ha assenyalat que l’objectiu de “Catalonia SmartLab” és “aconseguir que el resultat global d’aquest treball sigui millor que la suma dels diversos resultats individuals”, i que cal fer entre institucions locals, governs, empreses i ciutadans una important feina de coordinació i cooperació. En aquest sentit ha ofert el Consorci Localret com a eina catalitzadora del treball dels ajuntaments amb tots els actors que intervenen al territori. Com a exemple s’ha esmentat una idea de Localret que des de fa temps s’està treballant, entre d’altres, amb la Diputació de Barcelona, com és un portal on trobar fàcilment totes les “Apps” municipals. En aquest sentit, la presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, ja ha avançat que abans que acabi l’any aquesta iniciativa podria ser operativa. Per a la presidenta de la Diputació “El concepte smart sempre ha de tenir una mirada social”.