Introdució

La fibra òptica arribarà a Solsona i Cardona

La fibra òptica arribarà a Solsona i Cardona

L’Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona i l’empresa GX Fibra Telecom s’alien per fer arribar la infraestructura als polígons industrials i als municipis de Cardona i Solsona en un any.

L’operadora de la Vall de Lord GX Fibra Telecom ha anunciat que la xarxa de fibra òptica arribarà als polígons industrials de Solsona i Cardona els pròxims mesos, pels volts de l’estiu, amb la previsió de donar cobertura al conjunt dels municipis l’any 2016.

Tècnicament, la xarxa arribarà a Cardona des de Súria aquest any, i de Cardona fins a Solsona. La canalització arribarà primer al polígon cardoní, el mes de juny, després fins al nucli urbà i, posteriorment, fins a l’àmbit industrial de Solsona. Es realitzarà un desplegament de troncal soterrat. Per al polígon de la Cort de Cardona la companyia ha arribat a un acord per utilitzar les canalitzacions existents de Telefónica a fi d’estalviar-se l’obra civil, un consens que s’intentarà assolir allà on sigui possible. En el cas dels nuclis urbans és una mica més complicat i s’intentarà realitzar un desplegament per façana amb els encreuaments soterrats per no causar molèsties, aprofitant infraestructura de la xarxa elèctrica existent allà on es pugui.

cardona solsona fibra

S’utilitzarà la tecnología FTTH (de l’anglès Fiber To The Home), coneguda com a fibra fins a la llar per a la distribució de serveis de telefonia mòbil i fixa, Internet de banda ampla i televisió. A més de suposar una important millora en la velocitat de descàrrega d’arxius i la seguretat en la connexió a Internet –s’oferirà una velocitat d’entre 10 i 200 Mb per als particulars, i de 10 Mb a 1 Gb per a les empreses–, la fibra òptica permetrà accedir a noves opcions comercials de telefonia mòbil i fixa i de televisió. A més, representarà estalvis econòmics significatius tant per als negocis com per als particulars. Segons GX Fibra Telecom, es podrà estalviar entre un 40 i un 50 per cent en Internet, i un 20 per cent en telefonia mòbil, per exemple.  

Una companyia implantada al territori

Josep Garcia, responsable de GX Fibra Telecom, assegura que l’empresa prioritzarà l’atenció directa amb els clients, motiu pel qual obriran centres de servei a Súria, Cardona i Solsona, des d’on oferiran una atenció continuada les 24 hores del dia. GX Fibra Telecom preveu obrir a final d’abril una delegació tècnica i comercial a la vila ducal –on es preveu crear quatre llocs de treball nous. Així mateix, com a empresa petita, proporcionaran serveis adaptats a les necessitats de cada client, sigui una empresa o un particular. 

Per arribar a les zones allunyades dels polígons i dels centres, com per exemple masies, on no es podrà donar cobertura de fibra òptica, inicialment es recorrerà a la tecnologia WiMax. En aquest cas, per als particulars hi haurà nodes de tres, sis o deu Mbps on es connectaran, mentre que per a les empreses del radi extraurbà es faran enllaços de punt a punt des de la fibra.