Introdució

La Generalitat presenta una App col·laborativa que permetrà crear un mapa de la xarxa de telefonia mòbil

La Generalitat presenta una App col·laborativa que permetrà crear un mapa de la xarxa de telefonia mòbil

El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, acompanyat del director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Puigneró, ha presentat a l’Estand Catalonia de la Generalitat de Catalunya al Mobile World Congress 2015, la nova aplicació Cobertura Mòbil, un projecte participatiu que permetrà crear, amb la col·laboració dels usuaris de dispositius mòbils, un mapa de la cobertura de la xarxa de telefonia mòbil del país.

Desenvolupada pel Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat, Cobertura Mòbil és un projecte col·laboratiu que es nodreix de la participació ciutadana per generar un mapa en temps real de la cobertura de totes les xarxes de telefonia mòbil del país i identificar així els punts que necessiten millorar la seva cobertura al territori. Puig ha ressaltat que “la cobertura mòbil és un instrument per, entre tots, aconseguir un bon servei arreu del territori d’aquesta tecnologia que està transformant el model relació social, cultural i econòmica”.

En aquest sentit, el director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Puigneró, ha explicat que “presentem un altre projecte que forma part de l’estratègia smartcat i que encaixa de ple en el concepte de governança participativa, perquè posa en mans del ciutadà un instrument que ha d’ajudar a millorar un servei bàsic d’aquest segle XXI”. “Ha de ser un instrument que beneficiï ciutadans, govern i empreses, però també les operadores. En definitiva, és un instrument en benefici de tot el país”, ha reblat.

El mapa s’elabora de forma col·laborativa gràcies als usuaris que s’han descarregat i instal·lat voluntàriament l’aplicació Cobertura Mòbil i que, a mesura que es desplacen, enregistren automàticament i anònimament les dades de cobertura, que s’envien a un servidor.

Així, l’aplicació Cobertura Mòbil envia les dades necessàries per enregistrar les mesures de cobertura: la ubicació del punt de mesura, el nivell de senyal, la tecnologia de connexió de la cel·la en servei i antena, el nom de la companyia telefònica de l’usuari i altres dades relacionades amb les condicions de la mesura, com ara si s’està a cobert o descobert, en moviment o aturat.

L’agregació de totes les dades provinents dels diferents terminals, que són tractades de manera totalment anònima, confecciona un mapa de cobertura en temps real que es pot consultar des de la mateixa aplicació en els dispositius mòbils. El mapa permet fer dos tipus de consultes: les mesures pròpies de l’usuari i el mapa complet amb totes les mesures generades pels participants en la iniciativa.

Així, com més gent hi participi més detallat serà el mapa que es crearà i més fiable serà la detecció de zones al territori que necessiten millorar la seva cobertura. Participar en aquest projecte col·lectiu ajuda, a més, a millorar l’eficiència dels serveis bàsics per a la ciutadania, com ara l’accés als serveis d’emergències (112) des de tots els indrets del país.