Introdució

La participació ciutadana i les infraestructures, protagonistes de l’Assemblea General del Consorci Localret

La participació ciutadana i les infraestructures, protagonistes de l’Assemblea General del Consorci Localret

L’Assemblea General del Consorci Localret ha assenyalat la participació ciutadana a través de la plataforma DECIDIM i les infraestructures de telecomunicacions com aspectes essencials en l’equilibri, la cohesió i la qualitat democràtica del territori. Durant la sessió també s’ha presentat l’informe de gestió i s’ha aprovat el pressupost per a l’any 2018. La cloenda de l’acte ha anat a càrrec de Jordi Puigneró, Secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat de Catalunya.

Com és habitual, l’Assemblea General del Consorci Localret ha arrencat amb una ponència inaugural que enguany estava dedicada a DECIDIM, la plataforma de participació ciutadana dissenyada per l’Ajuntament de Barcelona i que ha posat a disposició de la resta d’organitzacions. La tasca desenvolupada pel Consorci és la de facilitar al màxim l’accés d’altres municipis a aquesta eina i la dinamització de la comunitat. Fernando Pindado, Comissionat de Participació i Democràcia de l’Ajuntament de Barcelona, ha detallat com va sorgir la iniciativa de desenvolupar aquesta plataforma en codi obert i com ha ajudat a fomentar la participació ciutadana a Barcelona. De la seva banda, el regidor de Participació Ciutadana de Sant Cugat del Vallès, Joan Puigdomènech, i l’alcaldessa d’Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz, han explicat alguns exemples pràctics d’utilització de la plataforma DECIDIM i els reptes que encaren per endavant.

 

L’altre aspecte protagonista ha estat la necessitat de que les infraestructures de telecomunicacions i en especial la connectivitat de banda ampla arribi a tot el territori. En aquest sentit, s’ha destacat en diferents intervencions, la importància de convertir l’estratègia del Pacte Nacional en realitats que millorin els cinc eixos sobre els que vol incidir: ciberseguretat, territori intel·ligent, administració digital, internet industrial i estratègia d’infraestructures (grup de treball coordinat per el Consorci Localret). Durant la seva intervenció, el Secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró, ha defensat la importància de les accions estratègiques recollides en el pla d’acció del Pacte i ha explicat els progressos que s’estan fent en el desplegament de la xarxa de fibra òptica arreu del territori.

Informes i pressupost

L’Assemblea General ha servit per presentar als representants dels ens consorciats l’informe del President. En la seva exposició, Xavier Fonollosa ha fet una fotografia panoràmica de la situació actual i de la feina feta durant els dos darrers anys. En el repàs de les activitats portades a terme pel Consorci, ha destacat els processos de compres agregades atès que la contractació agregada de serveis de comunicació, telefonia i dades ha permès a 334 ens locals estalviar temps i recursos en contractació i, per descomptat, diners en les seves factures d’aquest tipus de subministraments. L’estalvi global de les compres vigents supera els 9 milions d’euros i la mitjana d’estalvi aconseguida en cadascuna de les licitacions és del 60% en la factura de les comunicacions mòbils, del 40% en telefonia fixa, i del 30% en consum de dades.

Fonollosa també ha anunciat que ja és a punt un nou concurs de Serveis de Telecomunicacions per a la Diputació de Barcelona i la seva demarcació, que beneficiarà a 248 ens que s’hi han sumat i que serà el més gran mai licitat per Localret. En el seu informe de gestió, el director general del Consorci, Xavier Furió, ha ampliat els detalls sobre aquest nou procés de compra agregada.

Un altre dels elements que s’ha posat en valor és la gran quantitat de consultes i peticions que atenen els serveis tècnics de Localret per part dels ens locals. Durant els anys 2016 i 2017 s’han registrat més de 1.000 peticions d’informació que en gairebé la meitat dels casos s’han traduït en informes tècnics. Dels assessoraments personalitzats que s’han realitzat, 200 tenien a veure amb temes tecnològics, 172 estaven relacionats amb infraestructures i 136 amb aspectes jurídics.  

Finalment, els assistents també han aprovat, sense cap vot en contra, la proposta de pressupost del Consorci Localret per a l’any 2018, i que arriba als 1,7 milions d’euros, un 3,21% més que a l’any 2017.

L’Assemblea General del Consorci Localret ha tingut lloc a les instal·lacions del Cibernarium de Barcelona.