Introdució

L’Arxiu Municipal de Granollers obre un portal web per mostrar les imatges històriques de la ciutat

L’Arxiu Municipal de Granollers obre un portal web per mostrar les imatges històriques de la ciutat

L’Arxiu Municipal de Granollers ha impulsat un portal web de l’Arxiu Fotogràfic per tal de convertir-se en una aquesta finestra al món per mostrar les imatges històriques de la ciutat que es conserven a l’Arxiu en diversos suports originals.

L’Arxiu Municipal de Granollers (AMGr) apropa els seus fons fotogràfics a la ciutadania. A partir d’ara, posa a l’abast de tothom una primera selecció de les imatges més antigues d’aquests fons per mitjà d’Internet. De manera progressiva, l’AMGr anirà ampliant la quantitat d’imatges disponibles en aquest nou portal de l’Arxiu Fotogràfic.

De moment, s’hi pot accedir a 1.000 fotografies de la ciutat de 1874 a 1949, les més significatives i atractives d’aquests anys. Són imatges dels carrers i de les places, del mercat, de les festes, d’activitats tradicionals i esportives (ball de gitanes, sardanes, futbol… ) i d’esdeveniments històrics com la proclamació de la República, els estralls dels fets d’octubre de 1934 i la Guerra Civil. Aquestes fotografies formen part dels fons i de les col·leccions de l’Ajuntament de Granollers, Roca Umbert, Foto Bosch, Josep Garrell i Soto, Joan Canal Pascual, Joan Font Domènech, Joan Guàrdia Requesens, Salvador Llobet Reverter, Ferran Salamero i Tomàs Torrabadella Fortuny i d’aportacions de més de 27 persones. A més dels titulars de fons, n’hi ha d’altres autors: Brangulí, Carlos Pérez de Rozas, Pau Fort Bartres, Amadeu Mauri, Vicenç Ramoneda, Lucien Roisin i Valls.

Antiga estació Granollers a l'inici del segle XX
Antiga estació de Granollers a l’inici del segle XX

La tecnologia del segle XXI esdevé un bon complement per a la difusió i per a la conservació d’imatges antigues que formen part del patrimoni documental de Granollers. Aquestes fotografies s’han digitalitzat a partir de suports originals, que es conserven a l’Arxiu (paper, placa de vidre i polièster). Tot plegat, amb una visió de futur que en garanteix, a més, tant la preservació com la recerca i la consulta pública.