Consorci Localret

Introdució

L’Eix Diagonal (C15) i l’Eix Transversal (C25) quedaran connectats amb la fibra òptica de la Generalitat a finals d’any

L’Eix Diagonal (C15) i l’Eix Transversal (C25) quedaran connectats amb la fibra òptica de la Generalitat a finals d’any

El conseller d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, Felip Puig, ha presentat el projecte de desplegament de la xarxa d’alta capacitat entre Vilanova i la Geltrú i Manresa per la C15 i el tancament de la xarxa troncal de fibra òptica entre Cervera i Riudellots de la Selva per la C25.

El projecte de desplegament de la xarxa troncal de fibra òptica de la Generalitat de Catalunya per la C15 (Eix Diagonal) partirà del node ubicat a l’edifici Neàpolis de Vilanova i la Geltrú fins al punt d’interconnexió de la C15 mb l’A2, a Igualada. El projecte es troba actualment en procés de tramitació d’autoritzacions i permisos per part del Departament de Territori i Sostenibilitat i el seu termini d’execució és de quatre mesos des de l’obtenció d’aquests permisos. El pressupost és de 374.000 euros.

Pel que fa al desplegament de la fibra òptica en el tram comprès entre Manresa i Calaf per la C25, suposarà completar el desplegament de la xarxa troncal per l’Eix Transversal des de Cervera a Riudellots de la Selva i tancar l’anell de fibra òptica entre Manresa, Cervera i Martorell. Aquest projecte es troba actualment en procés de licitació, i està previst que les obres comencin i acabin el darrer trimestre d’aquest any 2015. El pressupost és de 159.000 euros.

Ambdós projectes són resultat de la voluntat del Govern d’estendre infraestructures de telecomunicacions aprofitant les infraestructures viàries del país. Els projectes presentats formen part del desplegament de la xarxa pròpia de fibra òptica que la Generalitat de Catalunya va iniciar l’any 2007.

El 2010, el desplegament va ser concessionat a Xarxa Oberta de Catalunya (XOC) amb un doble objectiu: proveir de servei de connectivitat d’alta capacitat les seus de la Generalitat de Catalunya localitzades a la seva zona d’influència, i proveir de serveis majoristes de fibra fosca i connectivitat els operadors locals per facilitar que aquests puguin fer arribar la fibra òptica a municipis i zones d’interès econòmic. 

Acte de presentació del desplegament de fibra òptica al Palau Robert de Barcelona amb el Conseller Puig i els alcaldes
Acte de presentació al Palau Robert de Barcelona del desplegament de fibra òptica amb el Conseller Puig i els alcaldes (29/07/2015)

A l’acte de presentació a Barcelona hi ha intervingut el director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Puigneró, que ha donat a conèixer els detalls del projecte, i els alcaldes de les quatre capitals de comarca que quedaran connectades amb fibra òptica per l’Eix Diagonal (C15) i l’Eix Transversal (C25): Neus Lloveras, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú; Pere Regull, alcalde de Vilafranca del Penedès; Marc Castells, alcalde d’Igualada; i Valentí Junyent, alcalde de Manresa i president del Consorci Localret.