Consorci Localret

Introdució

Les operadores podran desplegar xarxes de telecomunicacions utilitzant infraestructures ja construïdes

Les operadores podran desplegar xarxes de telecomunicacions utilitzant infraestructures ja construïdes

El Consell de Ministres del govern espanyol del passat 9 de setembre ha aprovat un Reial decret [RD 330/2016, de 9 de setembre] de mesures per reduir el cost del desplegament de les xarxes de comunicacions electròniques d’alta velocitat.

Les mesures adoptades, que incorpora a l’ordenament jurídic espanyol una Directiva comunitària del 15 de maig de 2014, pretenen incentivar el desplegament de xarxes de comunicacions mitjançant l’establiment de drets d’accés a infraestructures físiques existents, la coordinació d’obres civils i la millora en l’accés a la informació sobre infraestructures existents, obres civils previstes i procediments aplicables a la concessió de permisos.

Aquest Reial decret permetrà als operadors de telecomunicacions instal·lar les seves noves xarxes de molt alta velocitat utilitzant totes les infraestructures i obres civils ja construïdes, per exemple, canalitzacions de gas, electricitat o sanejament, pals, conductes en carreteres, línies fèrries, torres o qualsevol altra capaç d’allotjar les noves xarxes.

A més, s’han establert mesures perquè es coordinin les obres civils de nova construcció, de manera que, quan vagi a realitzar-se una nova obra s’aprofiti per instal·lar en aquest moment les xarxes de fibra i s’eviti haver d’estar reobrint carrers i voreres. Amb això es pretén abaratir de manera important els costos d’instal·lar les noves xarxes, s’accelerarà el seu desplegament i es podrà ampliar la cobertura. A més, s’evitaran molèsties als ciutadans reduint les obres de construcció.

D’altra banda també s’obliga a les Administracions Públiques a publicar tota la informació relativa a les condicions i procediments aplicables a les instal·lacions i desplegament de xarxes públiques de comunicacions electròniques i els seus recursos associats. El Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme haurà d’establir un punt d’informació únic de permisos i llicències a través del qual els operadors accediran per via electrònica a tota la informació.

Imatge de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres del 9 de setembre a càrrec de la vicepresidenta, en funcions, del Govern espanyol, Soraya Saéz (Fotobrafia de lamoncloa.gob.es)
Imatge de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres del 9 de setembre a càrrec de la vicepresidenta en funcions del Govern espanyol, Soraya Saéz (Fotografia de lamoncloa.gob.es)