Consorci Localret

Introdució

Lliçà d’Amunt millora la gestió de dades amb els Sistemes d’Informació Geogràfica (GIS)

Lliçà d’Amunt millora la gestió de dades amb els Sistemes d’Informació Geogràfica (GIS)

L’Ajuntament de Lliçà d’Amunt (el Vallès Oriental) ha apostat per la tecnologia geoespacial per optimitzar la gestió de les dades municipals i donar-ne la màxima transparencia.Aquest sistema de tecnologia geoespacial, àmpliament utilitzat en els països més avançats del món, permet combinar capes de dades sobre un mateix plànol i, per tant, centralitzar-les, organitzar-les i difondre-les millor.

Segons ha informat l’Ajuntament vallesà, aquest sistema permetrà optimitzar la gestió de la majoria d’àrees municipals. El GIS facilita la feina relacionada amb la cartografia, el cadastre, el planejament urbanístic, les infraestructures urbanes, els serveis, la mobilitat, les activitats econòmiques o el patrimoni arquitectònic, per posar alguns exemples. Totes les àrees de l’Ajuntament poden beneficiar-se d’aquesta nova eina tecnològica.

Per afrontar aquest projecte, l’Ajuntament ha decidit buscar un soci tecnològic especialitzat en geotecnologies de codi obert com és BGEO OPEN GIS, S.L. Aquesta empresa de la comarca ja està realitzant l’auditoria de totes les dades que es poden integrar en el sistema i que ara es troben en diferents formats digitals i en paper. Posteriorment, començarà a migrar les dades actuals seguint les prioritats fixades per l’Ajuntament i, finalment, formarà a tots els tècnics municipals per tal que puguin aprofitar al màxim aquesta eina.

A més, l’Ajuntament impulsa aquest projecte amb programari lliure, la qual cosa permet garantir la sostenibilitat del projecte, ja que no caldrà pagar per llicències de software i tampoc s’establirà cap lligam de llarg termini amb el proveïdor. També facilitarà la posterior publicació de les dades en un entorn web, que donarà la màxima transparència a la gestió municipal.

GIS LliçadAmunt
Per posar un exemple, amb aquest nou sistema es pot saber a quin barri hi ha més queixes per brutícia de gossos, a quin barri s’han posat més sancions per aquest concepte i, fins i tot, a quin barri hi ha més gossos censats. I la informació es pot fer pública a la ciutadania publicant el mapa en un entorn web i deixant als usuaris que apliquin els filtres que els interessin.