Consorci Localret

Introdució

Mollerussa s’uneix a la xarxa catalana de ciutats intel·ligents

Mollerussa s’uneix a la xarxa catalana de ciutats intel·ligents

Detectar una alerta d’emergència de la sirena d’una ambulància per tal de monitoritzar els semàfors perquè es posin en verd i li obrin pas o modificar els horaris o la ruta del camió de la recollida selectiva, sobretot la del vidre, per evitar molèsties als veïns podrien ser dues de les aplicacions de la prova pilot que s’està testant a Mollerussa.

La capital de la comarca del Pla d’Urgell s’estrena així com a laboratori urbà dins la xarxa Catalonia SmartLab, creada per la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu d’oferir entorns reals a aquelles empreses que vulguin fer proves pilot de diferents solucions intel·ligents que els consistoris puguin aplicar per millorar la qualitat de vida de la ciutadania.

En el cas de Mollerussa, segons que ha informat l’Ajuntament, és l’empresa lleidatana Acústics Ambient S.L, la que està duent a terme un assaig a través d’un mesurador que s’ha instal·lat a la façana nord de l’edifici consistorial just al carrer de Ferrer i Busquets. Així ho han explicat el secretari general de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, Jordi Puigneró; l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i el director de l’empresa Acústics Ambient, S.L, Jesús Uriol.

L’alcalde ha indicat que Mollerussa s’ha sumat a la iniciativa perquè com a “ciutat petita i compacta que és” pot ser un bon laboratori de proves per aquelles empreses que busquin un entorn real per provar i validar els seus projectes smart. La idea és que les solucions tecnològiques intel·ligents que es provin puguin donar resposta a necessitats municipals que encara no hagin estat resoltes i serveixin per millorar tecnològicament el dia a dia de la ciutat i tinguin beneficis per la ciutadania, segons Solsona.

En aquest sentit, el secretari general de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital ha felicitat Mollerussa per formar part de la xarxa Catalonia SmartLab que, a hores d’ara i a un any d’haver engegat la iniciativa, compta amb l’adhesió de 35 municipis catalans. Puigneró ha destacat el doble objectiu de l’estratègia del Govern Català que passa per ajudar a les empreses a provar nova tecnologia i també als municipis a solucionar problemes concrets per fer el trànsit a la societat digital.

L'alcalde de Mollerussa, el secretari de Telecomunicacions i el director de  l'empresa Acústics Ambient, davant d'un sensor instal·lat
L’alcalde de Mollerussa, el director general de Telecomunicacions i el director de l’empresa Acústics Ambient, davant d’un sensor instal·lat (Imatge: Aj. Mollerussa)

Per la seva banda, el responsable de l’empresa Acústics Ambient SL. ha explicat que la prova pilot no és tant per “saber si els nivell compleixen la normativa sinó per, a la llarga, usar aquesta informació per plantejar solucions”. També ha indicat que el pilot té dues fases: una primera de recollida de dades i una segona, que es faria ja de cara a principis de l’any vinent, per actuar sobre les mesures a aplicar. Així mateix, també ha indicat de moment les dades recollides mostren que els paràmetres de soroll detectats entren dins la normalitat.

L’alcalde també ha avançat que Mollerussa acollirà el proper 28 d’octubre una jornada sectorial per tal de posar en comú les innovacions tecnològiques existents en els diferents àmbits d’aplicació de SmartCAT, a través de la qual el Govern català vol convertir el país en una Smart Region de referència internacional per impulsar el desplegament de projectes de ciutats intel·ligents.