Consorci Localret

Introdució

Municipis i Govern formalitzen en un Pacte Nacional l’aposta per una Societat Digital

Municipis i Govern formalitzen en un Pacte Nacional l’aposta per una Societat Digital

L’emblemàtica Torre de Collserola de Barcelona ha estat l’escenari escollit per a formalitzar en un acte solemne la unió del món local i del Govern de Catalunya en un Pacte Nacional per a una Societat Digital.

Les conselleres de Presidència i Governació, Neus Munté i Meritxell Borràs, i el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, han representat el Govern de Catalunya, mentre que pel món local s’han afegit al Pacte el president del Consorci Localret, Xavier Fonollosa; el president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch; Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà, en representació de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC); la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; i els presidents de les diputacions de Girona, Pere Vila; Lleida, Joan Reñé, i de Tarragona, Josep Poblet.

(Veure àlbum fotogràfic, espai de Localret a Flickr)

(Vídeo de l’acte) -Diputació de Barcelona-

Pacte Societat Digital signat – Document –

L’alcalde de Martorell i president del Consorci Localret, Xavier Fonollosa, ha destacat que aquest Pacte s’alinea totalment amb els objectius de Localret de fer arribar la connectivitat de les telecomunicacions d’alta prestació arreu de Catalunya. Per al president de Localret, el nostre repte és “construir una societat avançada, pròspera i cohesionada, fent arribar la digitalització a tots els racons del país, i posant les tecnologies al servei de les persones”.

Signatura del Pacte Nacional per a una Societat Digital. 24 d'octubre de 2016
Signatura del Pacte Nacional per a una Societat Digital. 24 d’octubre de 2016

Objectius i àmbits d’actuació del Pacte Nacional per a la Societat Digital

El Pacte Nacional per a la Societat Digital respon al convenciment de totes les institucions signants de la necessitat de fomentar conjuntament el desenvolupament de la societat digital catalana per donar una resposta de país als grans reptes que planteja la revolució digital i anar més enllà d’una simple suma aritmètica de les diferents iniciatives dutes a terme per cadascuna de les diverses administracions i entitats en aquest àmbit.

Per aquest motiu, a partir de l’acord signat avui, Govern, diputacions i entitats municipalistes es comprometen a treballar conjuntament i de manera consensuada, i amb tots aquells actors socials que s’hi vulguin afegir, entorn de cinc àmbits bàsics d’actuació: 

  • El desplegament de l’estratègia de territori intel·ligent del Govern català (smartCAT), tot integrant i coordinant les iniciatives locals i supralocals i donant suport a les empreses per fer de Catalunya un smart country de referència internacional.
  • El desplegament i la gestió coordinada d’infraestructures tecnològiques i de comunicacions electròniques que assegurin la igualtat d’oportunitats per a tots els territoris, ciutadania i empreses de Catalunya.
  • L’adopció de mesures i d’eines tecnològiques conjuntes en l’àmbit de la ciberseguretat i de la protecció dels drets de les persones i les empreses en la nova societat digital.
  • L’impuls d’una nova Administració Digital, producte de la digitalització de les administracions catalanes, que vagi més enllà de l’extensió de l´ús de tecnologies digitals per aprofitar-ne el seu poder transformador amb l’objectiu de fer una administració més àgil, senzilla i eficaç.
  • El desenvolupament de la Indústria 4.0, tot difonent entre el teixit empresarial la importància de la disrupció que pot provocar la indústria 4.0 en el mercat, capacitant capital humà per donar resposta a la demanda de nous perfils i promovent les infraestructures necessàries.

Amb aquest Pacte, els signants també es comprometen a convidar altres institucions públiques del país, així com institucions acadèmiques i professionals, a sumar-s’hi; a constituir grups de treball en cadascun dels cinc àmbits definits perquè preparin fulls de ruta i plans d’acció concrets; i a constituir una comissió de seguiment del Pacte Nacional amb l’objectiu de verificar periòdicament l’evolució de les línies d’actuació i objectius establerts.