Consorci Localret

Introdució

Plan Nacional de Territorios Inteligentes: 170 milions d’euros per projectes smart

Plan Nacional de Territorios Inteligentes: 170 milions d’euros per projectes smart

El Ministerio de Energía, Turismo y Agenda Digital ha publicat el Plan Nacional de Territorios Inteligentes (2017-2020),  un pla que comptarà amb 170 milions d’euros per ser invertits en cinc àrees estratègiques: turisme intel·ligent (60,4 milions), objectes interns de ciutat (30,5 milions), 5G (10,2 milions), territoris rurals intel·ligents (51,3 milions) i, finalment, serveis públics 4.0 en plataformes de ciutat i món rural (10,4 milions). Algunes de les convocatòries de subvencions ja estan obertes.

Amb aquesta iniciativa el govern espanyol dóna continuïtat al Plan Nacional de Ciudades Inteligentes (2015-2017) i té l’objectiu de consolidar l’aposta pels territoris intel·ligents i, al mateix temps, poder atendre necessitats específiques que van quedar fora del pla anterior, que comptava amb una dotació de 188 milions d’euros. L’enfocament global és el de construir plataformes de ciutat que aglutinin i combinin els diferents serveis tecnològics verticals amb els que moltes vegades ja compten.

Actualment hi ha obertes dues convocatòries: Destinos Turísticos Inteligentes i Pilotos de Edificios Inteligentes.

 

Destinos Turísticos Inteligentes

A la convocatòria de Destinos Turísticos Inteligentes s’hi poden acollir  els municipis de més de 20.000 habitants que en els darrers deu anys hagin constat almenys un cop en la Lista de Puntos Turísticos de la Encuesta de Ocupación Hotelera que elabora l’INE (Instituto Nacional de Estadística).

Segons les bases publicades es subvencionaran accions i projectes orientats a la transformació digital de l’activitat turística així com a la millora de l’eficiència energètica d’aquesta activitat. Totes les propostes hauran de fer un ús intensiu de les TIC i hauran d’incloure polítiques de dades obertes, o bé projectes de gestió i sensorització per la recollida de dades, o bé el desplegament d’infraestructures tecnològiques per millorar els serveis públics de valor pels ciutadans i els visitants.    

Els projectes presentats poden tenir un pressupost màxim de 6 milions d’euros, dels que Red.es finançarà en un 80% com a màxim. L’altre 20% haurà de ser aportat per l’entitat sol·licitant. El termini per presentar les sol·licituds acaba el proper 22 de febrer de 2018.

 

Pilotos de Edificios Inteligentes

Aquesta línia de subvencions preveu ajuts per desenvolupar projectes pilots que integrin els diferents objectes interns de la ciutat (aeroports, estacions de ferrocarril i d’autobús, ports, edificis públics -museus, dependències municipals, poliesportius, col·legis, mercats, entre d’altres-, edificis singulars i històrics, edificis de habitatges, etc.) en la gestió intel·ligent del municipi fent un ús intensiu de les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (TIC).

S’hi poden presentar ciutats de més de 200.000 habitants que comptin ja amb plataformes de ciutat operatives o bé en fase de desplegament. Les bases preveuen ajuts per valor de 30 milions d’euros, si bé el pressupost de cada projecte pilot presentat no pot superar els 5 milions. A més, en el cas de Catalunya, Madrid i la Comunitat Valenciana, el Ministeri només subvencionarà el 50% del cost del projecte. El termini de presentació de sol·licituds acaba el 29 de juny del 2018.