Consorci Localret

Introdució

SCEWC17: la cita del món local intel•ligent

SCEWC17: la cita del món local intel•ligent

Cada any es donen cita a Barcelona representants de centenars de ciutats d’arreu del món que estan esprement al màxim la tecnologia per millorar la qualitat de vida de les persones. I també es troben representants del món local del nostre país per detectar tendències, compartir coneixement, impulsar projectes comuns i reivindicar necessitats. El Consorci Localret també ha participat al Smart City Expo World Congress (SCEWC17) celebrat a l’Hospitalet de Llobregat on, a nivell municipal, s’han posat en valor les eines en codi obert i la col·laboració entre la iniciativa pública i privada.

El SCEWC17 ha servit per difondre el nostre país com a territori intel·ligent i, al mateix temps, demostrar com les tecnologies intel·ligents estan ajudant a transformar els municipis. Durant el taller Les Smart Cities al món i a Catalunya s’ha reflexionat sobre l’impacte que les tecnologies més avançades tindran en l’economia, arribant a la conclusió que generaran molts llocs de treball. En aquest sentit s’ha posat l’exemple dels cotxes intel·ligents i sense conductor, que requerirà de molts professionals per produir-los i gestionar-los, tenint en compte que estaran basats en la intel·ligència artificial.

 

 

En el marc d’aquest taller s’ha subratllat la importància del Observatori SmartCAT que recull més de 200 projectes molt interessats desenvolupats a municipis d’arreu de Catalunya i que poden servir de referència a altres ajuntaments per evitar duplicitats i reutilitzar solucions, defensat en tot moment el model de col·laboració per fer avançar les ciutats intel·ligents. Durant el taller també s’ha aprofitat per posar la plataforma SENTILO com a exemple d’iniciativa sorgida d’un ajuntament i que s’ha acabat convertint en un projecte multi-ciutat creant una comunitat activa al seu voltant. Cal recordar que SENTILO va ser desenvolupada l’any 2013 per l’Ajuntament de Barcelona en codi lliure, cosa que va permetre ser aprofitada i millorada per les ciutats de Reus i Terrassa gràcies a la creació d’una xarxa de coneixement per part del Consorci Localret. El taller ha acabat advertint de la necessitat que el món local revisi tota la contractació de serveis amb l’objectiu d’incloure clàusules específiques que facilitin la recollida de dades i el desenvolupament d’aplicacions intel·ligents.

Un dels elements destacats del congrés ha estat l’anunci d’inversió de 19 milions d’euros que ha fet la Diputació de Barcelona per facilitar el desplegament de la fibra òptica en 55 municipis de la demarcació. S’aprofitaran les obres de manteniment i millora en diferents carreteres d’àmbit comarcal per facilitar l’arribada d’internet d’alta velocitat a les llars i a les empreses del centre de Catalunya. Es calcula que la mesura permetrà fer arribar la banda ampla a prop de 200.000 persones. I és que malgrat que en l’entorn metropolità s’organitzin trobades sobre tecnologia de ressò mundial, el 85% dels municipis del país encara no compten amb una connectivitat d’alta capacitat.  

L’Smart City World Congress 2017 ha aplegat a més de 700 representants de ciutats de 120 països del món. Els 420 ponents que han estat convidats han debatut sobre tecnologia, però també sobre l’empoderament de la ciutadania.