El govern estatal obre una nova consulta pública per identificar les zones sense cobertura de banda ampla i atorgar ajudes per culminar el seu procés d’implementació arreu del territori

27/04/2022

El Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital ha endegat una consulta pública sobre el llistat preliminar de zones potencials d’actuació i recepció d’ajudes que s’inclouran en la convocatòria UNICO-Banda Ampla de 2022, dotada amb 215 milions d’euros de fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

UNICO-Banda Ampla té com a objectiu estendre la banda ampla ultraràpida en les denominades zones blanques o grises, com permet la normativa europea sobre ajudes d’Estat. Les zones blanques són aquelles que no disposen de cobertura de xarxa d’almenys 30 Mbps, ni plans per a la seva dotació en els pròxims tres anys. Les zones grises són aquelles que tenen cobertura de molt alta velocitat, per sota de 100Mbps i prestada per un sol operador.

L’impuls que s’ha donat en els últims anys a l’extensió de la banda ampla -que abraça ja el 92% de la població-, dificulta la identificació de les zones sense cobertura ja que són cada vegada més petites i disperses. Per aquest motiu, s’ha passat d’una identificació lligada a entitats singulars de poblacióa una identificació per parcel·la cadastral.

A partir de la cobertura georreferenciada facilitada per més de 250 operadors de telecomunicacions, s’han identificat provisionalment 372.000 zones totalitzant 1.623.000 unitats immobiliàries, la qual cosa permet fer-se una idea de l’increment del grau de dispersió i la reducció de la grandària de les zones.

Programa d’Universalització d’Infraestructures Digitals per a la Cohesió (UNICO)

El Programa d’Universalització d’Infraestructures Digitals per a la Cohesió (UNICO) serveix de marc per a diferents convocatòries que facilitaran la universalització de l’accés a la banda ampla ultra ràpida i l’extensió de 5G. Aconseguir cobertura de banda ampla a 100 Mbps per al 100% de la població és un dels objectius del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i de l’Agenda Espanya Digital.

La primera convocatòria del Programa UNICO-Banda Ampla, resolta el desembre passat, va concedir ajudes per valor de 249,9 milions d’euros. Els projectes adjudicataris permetran portar la banda ampla a més d’un milió de llars i empreses en 4.500 municipis.

​En l’actualitat, Espanya ja és el tercer Estat d’Europa amb millor connectivitat, amb una cobertura de banda ampla a 30Mbps del 92% (en les zones rurals 65%) i del 87% a velocitat de 100 Mbps.

Més informació sobre la consulta pública a Consulta pública sobre la identificación de las zonas sin cobertura a más de 30 Mbps, a más de 100 Mbps y a más de 300 Mbps para el año 2022 (mineco.gob.es)