L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, el Consorci Localret i el Consorci AOC, sumem esforços i reclamem una Internet més segura

07/02/2023

20a edició del Dia de la Internet Segura

 

Al llarg de les darreres dues dècades, Internet ha canviat moltíssim. L’espiral de digitalització, que ens facilita tant i tant la vida diària, també ve acompanyada d’un costat fosc, unes ciberamenaces davant les quals cal ser-ne conscient i saber reaccionar i lluitar.

El 7 de febrer celebrem la 20a edició del Dia de la Internet Segura (saferinternetday.org) amb el que es vol fer un front comú, transnacional i transgeneracional, per reclamar el paper actiu de totes i tots, des de la ciutadania fins a les grans institucions i corporacions, per assolir una Internet millor, més segura i més neta.

És per això que l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, el Consorci Localret i el Consorci AOC, en un dia com avui, volem sumar esforços perquè tots els ens del món local que arriben a infants, joves, famílies i educadors reclamem junts una Internet més segura.

És vital i necessària la protecció dels actius públics que han de funcionar dia a dia però també promoure una cultura ciutadana per a l’autoprotecció. Amb el lema ‘Conquereix Internet i aprèn a protegir-te’ es fa una crida perquè tothom, des dels més grans fins als més petits, emprem els recursos i aprenem a fer la conquesta de la xarxa per garantir la nostra seguretat.

https://internetsegura.cat/

Per a escoles i instituts del municipi, a banda de demanar que celebrin la diada, es proposa als docents un conjunt d’activitats interactives, pràctiques i divertides, per a nenes i nens dels darrers cursos de primària i primers cursos de secundària que introdueixen la competència en ciberseguretat a l’aula. Durant el curs, els docents podran afegir nous continguts sobre ciberseguretat aplicada a les seves programacions curriculars de competència digital de la mà dels mentors digitals.

Per a les famílies, reforcem la línia de relats de ciberseguretat amb un nou conte. En aquest cas, els dos germans protagonistes volen ser influenciadors (influencers) de les xarxes socials, però això xoca amb les limitacions d’edat que aquestes imposen i amb el parer de la mare i el pare. Una oportunitat per treure aquestes qüestions a les llars a partir de la lectura compartida d’aquest relat breu, acompanyat d’una versió animada.

Per a joves, es recuperen alguns dels cibertrucs més útils i imprescindibles per utilitzar el telèfon mòbil amb la màxima seguretat: com evitar descàrregues d’apps fraudulentes, com blocar els SMS sospitosos o com protegir-lo perquè el temps d’espera de la pantalla sigui al més curt possible.

Per a la ciutadania, a partir de les prospectives de ciberseguretat detectades per l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya es vol fer arribar píndoles a la ciutadania.

Any rere any, el Dia de la Internet Segura s’ha consolidat com una cita imprescindible en el calendari i un punt de trobada de tots aquells que volen que Internet sigui millor.

És per això que des de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Localret i l’AOC us proposem als ajuntaments i consells comarcals de participar en el Dia de la Internet Segura compartint l’enllaç https://internetsegura.cat/dia-internet-segura a les webs municipals i xarxes socials, i fent ús del material que allà teniu a la vostra disposició.