Localret se suma al Living-in.eu, el moviment europeu que promou la transformació digital a les ciutats i comunitats

13/11/2023

La presidenta del Consorci, Pilar Díaz, ha formalitzat la signatura d’adhesió a la declaració impulsada per la plataforma durant la celebració de l’Smart City Expo World Congress

El Consorci Localret ha aprovat la seva adhesió al moviment europeu de transformació digital Living-in.eu. La decisió s’ha pres durant la celebració del primer consell d’administració del nou mandat i s’ha formalitzat aquest dimecres dia 8 de novembre coincidint amb la celebració a Barcelona de l’Smart City Expo World Congress. L’acte de signatura ha anat a càrrec de la nova presidenta de Localret, Pilar Díaz, en companyia dels dos copresidents del moviment, l’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, i l’alcalde d’Oulu (Finlàndia), Seppo Määtä.

La declaració del Living-in.eu advoca per la unió de totes les esferes de govern de la Unió Europea amb l’objectiu d’afavorir i reforçar la transformació digital de ciutats i comunitats per tal de millorar la qualitat de vida de la seva ciutadania. El text, al qual hi dona suport Localret, fixa l’adopció d’un seguit de mesures sostenibles en l’àmbit financer, com l’establiment d’un pla d’inversions per implementar solucions digitals comunes; el tècnic, com l’habilitació d’un mercat comú que permeti compartir dades, serveis digitals i solucions entre ciutats i comunitats; el legal, per tal de facilitar l’avaluació de disposicions legislatives encaminades a l’harmonització d’un marc comú a la UE en matèria de digitalització, i l’educatiu, afavorint que la població pugui adquirir les habilitats necessàries i imprescindibles per beneficiar-se de les solucions que proporcionen les ciutats intel·ligents i poder participar així de la presa de decisions.

Els principis per a la transformació digital sostenible de les ciutats i comunitats a la UE promoguts pel moviment europeista es basen en l’enfocament centrat en la ciutadania, una actuació dirigida per les ciutats a tot l’àmbit europeu, la ciutat entesa com a ecosistema d’innovació oberta i impulsat pels ciutadans, les tecnologies vistes com a motors clau en els processos de transformació digital, la compartició i gestió de les dades de forma ètica i socialment responsable i l’aplicació de plataformes digitals interoperables amb estàndards oberts, api i models de dades compartides.

Amb l’adhesió al Living-in.eu, Localret aprofundeix en la seva estratègia de cerca d’aliances i d’obertura a nous actors que també treballen per la transformació digital del món local a tots els nivells. Recentment, el seu Director General, Andreu Francisco, va ser present al Fòrum Europeu d’Autogovern, organitzat a la ciutat polonesa de Poznań dins del congrés Local Trends, on va donar a conèixer la tasca del Consorci i la seva cartera de serveis.