Presentació de l’informe “Reptes i oportunitats de la 5G als municipis”, promogut per la Generalitat de Catalunya, i elaborat per Telecos.cat i el Consorci Localret

27/04/2022

L’informe, que ha estat presentat el 3 de febrer, està especialment adreçat als responsables municipals del país i vol ser una eina d’orientació, consulta i referència, per facilitar l’extensió eficient, endreçada i transparent de la 5G al territori.

L’estudi, elaborat pel Consorci Localret i Telecos.cat, té com a principal objectiu posar a disposició dels responsables municipals la informació bàsica necessària per entendre la 5G, junt amb una sèrie de recomanacions que els donin eines per dur a terme les accions que requereix el seu rol, i que ho puguin fer de manera proactiva, a fi i efecte d’aprofitar les oportunitats que aquesta tecnologia oferirà als municipis.

El document aporta una visió global i de conjunt dels temes que interessen als municipis. Qüestions com què ofereix la 5G, aspectes tecnològics, aspectes jurídics, els requeriments per al desplegament de la xarxa i els impactes que la 5G tindrà, tant en la gestió municipal, com en la ciutadania i les empreses.

L’informe té molt present que la realitat municipal a Catalunya és molt diversa, i és per això que també aporta tota una sèrie de recomanacions segons la tipologia dels municipis. En aquest sentit, l’estudi incorpora els resultats d’una enquesta realitzada per Localret relativa al desplegament actual de fibra òptica i telefonia mòbil a partir de les dades obtingudes de 444 ajuntaments. Això permet conèixer accions i percepcions sobre el futur desplegament de la 5G i fer una classificació en funció de la demanda, de les infraestructures de telecomunicacions ja desplegades i de components específics (territorial, econòmic singular o de desplegament negatiu).

L’informe ha estat presentat pel secretari de Polítiques Digitals, David Ferrer. També hi han intervingut: Andreu Francisco, director general de Localret; Joan Gil, vocal de Telecos.cat i director de l’estudi; Claudi Berenguer, enginyer de Telecomunicació i expert en 5G de Telecos.cat, i Olga Díaz, cap de l’Àrea Jurídica de Localret.

Podeu accedir a l’informe a través d’aquest enllaç.

Enllaç a la presentació https://www.youtube.com/watch?v=Auds9_m5Bq0